Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika

Latvijas iedzīvotāji ir visaktīvākie ātro kredītu ņēmēji Baltijas valstu starpā

© pexels.com

Latvijā ātros kredītus izmantojis katrs trešais, un tas ir divreiz biežāk nekā Igaunijā un visaktīvāk Baltijā, turklāt aizņēmējiem bijušas lielākas grūtības tos savlaicīgi atmaksāt, liecina bankas Citadele un pētījumu aģentūras Norstat veiktā aptauja.

Latvijā ātros kredītus ir izmantojis katrs trešais jeb 30% un katrs piektais jeb 21% iedzīvotāju to darījuši vairākkārt. Tāpat 5% atzīst, ka bijušas vai ir grūtības aizdevumu atmaksāt, liecina aptauja.

Tikmēr Lietuvā ātros kredītus izmantojuši 22%, bet 15% šo pakalpojumu izmantojuši vairākas reizes. Igaunijā ātrajos kredītos aizņēmušies 15% iedzīvotāju un 9% to darījuši vairākkārtīgi. Lietuvā un Igaunijā grūtības atmaksāt atzinuši 3% aptaujāto.

64% aptaujāto Latvijā ātros kredītus nekad nav izmantojuši, un vēl 6% norāda, ka aizņemas tikai bankās. Šie ir zemākie rādītāji Baltijā - Lietuvā 70%, savukārt Igaunijā 76% iedzīvotāju ātros kredītus neizmanto, kā arī 8% abu valstu iedzīvotāju izmanto tikai banku kredītus.

"Neliela summa uz īsu brīdi jeb ātro kredītu kā īstermiņa risinājumu izmanto retais. Piemēram, Latvijā tikai 4% no ātro kredītu aizņēmējiem to izmantojuši kā īstermiņa risinājumu. Lielākā daļa ātro kredītu aizņemas regulāri, kas iezīmē satraucošu tendenci finanšu disciplīnā. Sistēmiska ātro kredītu izmantošana liecina, ka esošās saistības jau ir pārāk lielas, tāpēc tas kādreiz var būt šķērslis saņemt kāroto aizdevumu savā mājokļa vai auto iegādei bankā," teic Jānis Mūrnieks, Citadeles privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs.

Aptauja liecina, ka visaktīvāk ātros kredītus Latvijā aizņemas iedzīvotāji vecuma grupā no 30 līdz 49 gadiem, Igaunijā no 40 līdz 49, bet Lietuvā no 25 līdz 34 gadiem. Reģionāli īstermiņa kredītus visbiežāk aizņemas Kurzemes, Vidzemes un Pierīgas iedzīvotāji no kuriem procentuāli visaugstākais kredīta maksājuma kavējuma risks ir Kurzemē - 8% un Vidzemē - 10%, savukārt Pierīgā tie ir virs 4%.

Visbiežāk grūtības atmaksāt kredītu ir iedzīvotājiem vecumā līdz 39 gadiem, ar pamata vai vispārējo vidējo izglītību, kuri strādā pakalpojumu vai tirdzniecības sfērā, kā arī pašnodarbinātām personām vai mājsaimniecēm, kuras ir bērna kopšanas atvaļinājumā.