Sākusies G20 sanāksme

Dienvidkorejas galvaspilsētā Seulā sākoties G20 industriāli attīstīto valstu sanāksmei, ASV prezidents Baraks Obama (attēlā) kas aizstāvējis ASV ekonomikas stimulēšanas plānu, iepludinot ekonomikā 600 miljardus dolāru un paziņoja, ka šis solis nodrošinās izaugsmei nepieciešamo ekonomikas aktivitāti.

Vairākas valstis, piemēram, Brazīlija, apšauba šādas programmas lietderību un uzskata, ka šī nauda aizplūdīs uz valstīm ar augstākām procentu likmēm un vairos inflāciju.

B. Obama kopējā preses konferencē ar Dienvidkorejas prezidentu Lī Mjunbaku paziņoja, ka G20 sanāksmes gala dokumentā ir jāizklāsta mehānismi, kā veicināt sabalansētu un ilgtspējīgu starptautisko ekonomikas attīstību.

Šajā sanāksmē ASV un Dienvidkorejai nav izdevies atrisināt domstarpības par brīvās tirdzniecības līgumu, kas tika parakstīts pirms trim gadiem. ASV Kongresam tomēr ir šaubas, vai ASV gaļas un automašīnu ražotājiem būs pilna piekļuve Dienvidkorejas tirgiem. Dienvidkorejas prezidents Lī atzinis, ka abām valstīm ir nepieciešams vairāk laika šī jautājuma atrisināšanai.

Ekonomika

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) samazinājusi Latvijas un Igaunijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozes, taču lēš, ka Lietuvas ekonomikā gaidāma vēl straujāka izaugsme, nekā prognozēts iepriekš.

Svarīgākais