Latvija ziedos Venacuēlai 10 000 eiro

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Venecuēlas bēgļu krīzes risināšanai Latvija ziedos 10 000 eiro, ieskaitot šo summu ANO Augstā komisāra bēgļu jautājumos biroja (UNHCR) budžetā.

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) atsauksies Kanādas starptautiskās ministres Karinas Goldas aicinājumam Latvijas ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (JV) piedalīties starptautiskā donoru konferencē solidaritātei ar Venecuēlas bēgļiem un migrantiem.

Latvija līdz šim nav sniegusi tiešu atbalstu Venecuēlas krīzē cietušajiem. ĀM ieskatā, iemaksa UNHCR stiprināšot Latvijas pozīciju ANO sistēmā un donorvalsts statusu, kā arī veicināšot līdzvērtīgu politisko dialogu ar UNHCR.

ĀM atzīmēja, ka no 5,4 miljoniem Venecuēlas bēgļu 4,6 miljoni ir apmetušies Latīņamerikā. Galvenie viņu galamērķi ir Kolumbija, Peru, Čīle, Ekvadora, Brazīlija, Argentīna, Panama un Meksika. Savukārt Karību valstīs galamērķis ir Dominikāna.

ĀM skaidroja, ka reģiona valstīm lielais Venecuēlas bēgļu skaits uzliek smagu nastu. Reaģējot uz bēgļu un migrantu situāciju, tās cenšas risināt venecuēliešu statusa legalizēšanu, atvieglot viņu piekļuvi veselības aprūpei, sociālajiem pakalpojumiem, izglītībai, darbam un veicināt integrāciju. Pandēmija padara situāciju vēl vairāk izaicinošu.

Pēc ĀM paustā, Venecuēla jau ilgstoši atrodas smagā politiskās, ekonomiskās un humanitārās krīzes situācijā un ir lielākais nestabilitātes faktors Latīņamerikā kopumā.

Savukārt Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) budžetā Latvija iemaksās vēl 24 379 eiro, lai 2021.gada otrajā pusē nodrošinātu OECD ekspertu vadītus divus apmācību seminārus Latvijas institucionālās kapacitātes stiprināšanai attīstības sadarbības jomā par jautājumiem, kas skar privātā sektora iesaistes veicināšanu attīstības sadarbībā, kā arī stratēģiskas pieejas un sinerģijas veidošanu attīstības sadarbībā Latvijas salīdzinošo priekšrocību un horizontālo prioritāšu, tādu kā dzimumu līdztiesība, vides ilgtspēja, digitalizācija, izmantošanā.

Sadarbības ietvaros OECD Attīstības sadarbības direktorāts gatavos arī izvērtējuma ziņojumu un rekomendācijas par Latvijas esošajai situācijai atbilstošas pieejas un instrumentu izvēli politikas veidošanai iepriekš uzskaitītajās attīstības sadarbības jomās. Šīs sadarbības rezultātā tikšot stiprinātas nacionālās spējas attīstības sadarbības politikas īstenošanā, kā arī veicināta iekšējās stratēģiskās pieejas veidošana minētajos jautājumos. ĀM norādīja, ka semināros tiek plānota valsts institūciju, privātā sektora un nevalstisko organizāciju pārstāvju, attīstības sadarbības jomas ekspertu dalība.

Lai nodrošinātu abas iemaksas, tiks veikta finanšu līdzekļu pārdale ĀM budžeta programmu ietvaros. Pārdali esot iespējams nodrošināt, jo saistībā ar Covid-19 izplatību noteiktajiem ierobežojumiem ĀM nav bijis iespējams nodrošināt plānotos komandējumu izdevumus.

Svarīgākais