Par PVN pārmaksu uzņēmumi no valsts šogad atpakaļ saņems 185 miljonus latu

Valstij uzņēmējiem par šogad pārmaksātu pievienotās vērtības nodokli (PVN) būs jāatmaksā aptuveni 185 miljoni latu, šodien Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un žurnāla "Ir" rīkotajā diskusijā informēja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāra vietnieks nodokļu politikas jautājumos Juris Stinka.

Līdz šā gada 1.jūlijam, kad stājās spēkā jauna pārmaksātā PVN atmaksas un novirzīšanas kārtība, valstij uzņēmējiem jāatmaksā aptuveni 150 miljoni latu, bet pēc 1.jūlija - aptuveni 35 miljoni latu.

Viņš norādīja, ka šī summa tiks atmaksāta pilnībā un FM ar Valsts ieņēmumu dienestu centīsies rast iespēju PVN pārmaksu atlīdzināt jau šogad, tomēr visas summas izsniegšana būšot atkarīga no pašu uzņēmēju intereses un aktivitātes.

Jau ziņots, ka saistībā ar izmaiņām likumā "Par pievienotās vērtības nodokli" no šā gada 1.jūlija noteikta jauna pārmaksātā PVN atmaksas un novirzīšanas kārtība, aģentūru LETA informēja Valsts ieņēmumu dienesta Komunikācijas nodaļā.

Turpmāk pārmaksāto PVN summu pēc nodokļu administrēšanas pasākumu veikšanas akceptēs un pārcels uz nākamo taksācijas periodu, sākumā sedzot kārtējos un nokavētos nodokļa maksājumus.

Iesniegums par pārmaksātās PVN summas atmaksāšanu vai novirzīšanu uz citiem nodokļiem nebūs nepieciešams.

Sākot no 1.jūlija, 30 dienu laikā pēc tam, kad VID būs saņēmis nodokļa deklarāciju par taksācijas periodu, un pēc nodokļu administrēšanas pasākumu veikšanas, piemēram, datu kvalitātes un ticamības pārbaudes, PVN pārmaksa tiks pārcelta nākamajam taksācijas periodam nodokļu maksājumu segšanai.

VID papildina, ka taksācijas periodi uzņēmējsabiedrībām atšķiras atkarībā no vairākiem faktoriem - apgrozījuma u.c., līdz ar to šo taksācijas periodu nav iespējams precīzi norādīt.

Ja VID pēc nodokļu administrēšanas pasākumu veikšanas pārmaksāto PVN summu nebūs akceptējis, tas tiks paziņots, nosūtot lēmumu par atteikumu.

Savukārt, ja nodokļu maksātājam būs nodokļu parādi, tad pirms pārmaksātās nodokļu summas pārcelšanas uz nākamo taksācijas periodu to novirzīs kārtējo nodokļu un nokavēto nodokļu maksājumu segšanai.

Ja arī nākamajā taksācijas periodā veidosies pārmaksa, tā tieši tāpat tiks pārcelta uz sekojošo taksācijas periodu nodokļu maksājumu segšanai.

Savukārt, beidzoties taksācijas gadam, VID pārmaksāto PVN summu atmaksās nodokļu maksātāja norādītajā bankas kontā 30 dienu laikā pēc tam, kad tiks saņemta nodokļa deklarācija par pirmstaksācijas gada pēdējo taksācijas periodu.

Sākot ar 1.jūliju, nodokļu maksātājiem iesniegumu par pārmaksātās PVN summas atmaksu vai pārcelšanu kārtējo vai nokavēto maksājumu segšanai nav jāiesniedz, jo pēc nodokļu administrēšanas pasākumu veikšanas tas tiks veikts automātiski.

Savukārt pārmaksātās PVN summas, kas izveidojušās līdz šā gada 30.jūnijam, tiks atmaksātas saskaņā ar 30 dienu laikā un automātiski netiks pārceltas uz nākamo taksācijas periodu.

Persona tās varēs saņemt, ja VID iesniegs pamatotu pieprasījumu brīvā formā jebkurā taksācijas periodā trīs gadu laikā no nodokļa samaksas termiņa.

Tad VID 30 dienu laikā pēc nodokļu administrēšanas pasākumu veikšanas to novirzīs kārtējo nodokļu vai nokavēto nodokļu maksājumu segšanai vai atmaksās uz personas norādīto bankas kontu.

Svarīgākais