Uzņēmējdarbībai piemēroto valstu sarakstā Latvija pakāpusies par trim vietām

Vērtējot uzņēmējdarbības vides labvēlību, Latvija šogad pakāpusies par trīs vietām - uz 24.vietu pasaulē, liecina Pasaules Bankas (PB) ikgadējā pētījuma "Doing Business 2010" dati.

Pētījumā kopumā apskatītas pavisam 183 pasaules valstis.

Gadu iepriekš Latvija šajā sarakstā ieņēma 27.vietu.

Lai izvērtētu uzņēmējdarbības iespējas, PB pētījumā "Doing Business" analizēti tādi šo vidi raksturojoši faktori kā uzņēmuma dibināšana, licenču iegūšanai, īpašuma reģistrācija, kredītu pieejamība, investoru aizsardzība, nodokļi, ārējā tirdzniecība, līgumu nosacījumu ievērošana un uzņēmējdarbības izbeigšana.

Visaugstākie rādītāji Latvijai ir kredītu pieejamībā - 6.vieta, līgumu nosacījumu ievērošanā - 14.vieta un ārējā tirdzniecībā - 16.vieta.

Savukārt uzņēmējdarbības uzsākšanas jomā Latvija ierindota 53.vietā, būvatļauju izsniegšanā - 79.vietā, investoru aizsardzībā - 59.vietā, nodokļu nomaksā - 59.vietā, bet uzņēmējdarbības izbeigšanā - 80.vietā.

Visaugstāk uzņēmējdarbības vide, līdzīgi kā pagājušajā gadā, novērtēta Singapūrā.

Otrajā un trešajā vietā ierindojas Honkonga un Jaunzēlande.

Savukārt tālākajās vietās pirmajā desmitniekā ierindotas Lielbritānija, Dānija, Norvēģija, Īrija, Austrālija, Kanāda, un ASV.

Igaunija ieņem 17.vietu, bet Lietuva - 23.

Savukārt uzņēmējdarbībai visnelabvēlīgākā valsts ir Čada, kurai seko Centrālāfrikas Republika un Burindi.

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL), Latvija savu vietu pētījumā paaugstinājusi, pateicoties mērķtiecīgi ieviestām reformām pārrobežu tirdzniecības jomā, ieviešot elektronisko muitas deklarēšanas sistēmu, samazinot laiku, kas nepieciešams eksporta un importa procedūru veikšanai, kā arī Latvija atzīta par vienu no trim valstīm, kas pilnveidojusi maksātnespējas procesu, ieviešot ārpustiesas izlīguma procesu, kā arī saīsinot maksātnespējas procedūru laiku.

Ministrs arī uzsvēra, ka Latvijai ir jāvirzās uz priekšu un uzņēmējdarbības veikšanu godīgiem uzņēmējiem jāpadara pēc iespējas vienkāršāku. "Šobrīd Latvija pētījumā ierindota trīsdesmit valstu grupā un tai priekšā ir tikai astoņas citas Eiropas Savienības dalībvalstis. Taču Latvijas mērķis ir savu vietu uzlabot un 2013.gadā iekļūt starp 20 valstīm," sacīja Kampars un atzina, lai varētu uzlabot Latvijas rādītājus "Doing Business" rādītājos, svarīgi ir ieviest elektronisko pārvaldi, jo tām valstīm, piemēram, Igaunijai, kurās procedūras var veikt elektroniski, vietas sarakstā ir augstākas.

Tāpat Kampars ir pārliecināts, ka jaunais Maksātnespējas likums, kurš stājās spēkā šā gada 1.novembrī, dos uzlabojumu "Doing Business" maksātnespējas rādītājā nākamgad, bet, pieņemot jauno Būvniecības likumprojektu, kas jau iesniegts izskatīšanai Saeimā, uz pusi izdosies samazināt būvniecības saskaņošanai nepieciešamo dienu skaitu un būs jāveic tikai piecas procedūras.

Svarīgākais