Latvijā pieaugs cukura cena

Pēdējo divu mēnešu laikā cukura cenas biržās palielinājušās par 20% līdz 40%, kā rezultātā nedaudz varētu kāpt cukura cenas arī Latvijas tirdzniecības tīklos, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja Mārketinga padomes direktore Inguna Gulbe.

"Vairākās valstīs tirgū tiek novirzīti uzkrājumi, lai mazinātu augošās cukura cenas mazumtirdzniecībā. Tādējādi pasaules kopējie uzkrājumi ievērojami samazinās. Nemainoties situācijai pasaulē, arī Latvijā cenas varētu nedaudz palielināties atbilstoši pasaules cenu izmaiņām, ņemot vērā arī zemo konkurenci vietējā tirgū," sacīja Gulbe.

Viņa atzina, ka pēdējā laikā pasaules biržās vērojamo cukura cenu kāpumu līdz pat 40% patlaban ietekmē tirgus pamatrādītāju - pieprasījuma un piedāvājuma attiecība. Krievijā, Pakistānā un Ķīnā vietējais piedāvājums būs mazāks sakarā ar nelabvēlīgiem laika apstākļiem. Indijā ražošanas apjomi atbildīs prognozēm, valsts zināmus apjomus eksportēs. Tomēr galvenais tirgu ietekmējošais faktors ir Brazīlijas ražošanas apjomu samazinājums, jo Brazīlija nodrošina lielāko daļu no pasaules jēlcukura eksporta.

Arī Latvijā lielākās cukura izplatītājas - AS "Nordic Sugar" pārstāvji "Nozare.lv" atzina, ka informācija par cukura cenu celšanos pasaules tirgos atbilst patiesībai, un patlaban cukura cena pasaules biržās ir sasniegusi vēsturiski ļoti augstu līmeni, jēlcukura cenai svārstoties no 0,16 līdz 0,17 latiem par kilogramu.

Kā vienu no iemesliem cukura cenu izmaiņām Eiropā "Nordic Sugar" mazumtirdzniecības vadītājs Skandināvijas un Baltijas valstīs Henriks Bramsteds nosauca cukura nozares reformu Eiropā. "Eiropā noslēgumam pietuvojusies cukura reforma, kā rezultātā darbu apturējušas vairāk nekā 80 cukurfabrikas un kopējā cukura ražošana ir samazināta par vairāk nekā sešiem miljoniem tonnu. Eiropā patlaban cukuru ražo par trim miljoniem tonnu mazāk, nekā tas nepieciešams iekšējam patēriņam, līdz ar to radusies nepieciešamība segt starpību no pasaules tirgiem. Ir izveidojusies situācija, ka augstās cenas pasaules tirgos un samazinātās cenas Eiropas iekšējā tirgū padarījušas Eiropas tirgu par nepievilcīgu pasaules cukura eksportētājiem," klāstīja Bramsteds.

Turklāt Eiropas zemniekiem pieaugušas alternatīvās iespējas audzēt citas lauksaimniecības kultūras, kas ir ienesīgākas nekā cukurbietes. Abi šie aspekti nosaka cukura cenas stāvokli ne tikai Latvijā, bet arī visās citās Eiropas valstīs, sacīja Bramsteds, akcentējot, ka "Nordic Sugar" novērtē savu mājas tirgu, tai skaitā arī Latvijas, nozīmību un plāno cukura piegādes, stingri pieturoties pie saistībām, ko tas apņēmies.

Savukārt jau iepriekš "Nozare.lv" AS "Nordic Sugar" viceprezidents Johans Nīkels norādīja, ka cukura cenu veikalā veido vairākas pozīcijas.

"Pirmkārt, tā ir izejvielas cena un ražošanas izmaksas, kas atkarīgas no cukurbiešu lauku ražības un cukura daudzuma saldajās saknēs, kā arī ražošanas efektivitātes. Otrkārt, svarīgas ir transportēšanas izmaksas - gan cukurbiešu ceļš uz rūpnīcu, gan gatavās produkcijas transportēšana pie patērētāja - degviela, laika patēriņš, jūras vai zemes transports. Trešais faktors - tirdzniecības izmaksas. Tās atkarīgas no katra mazumtirgotāja iespējām un vēlmes piedāvāt pircējiem izdevīgāko cenu, kā arī no servisa līmeņa un sortimenta. Jāņem vērā, ka, salīdzinot cukura cenas dažādās Eiropas valstīs, cukura cenu ietekmē arī pievienotās vērtības nodoklis, kas, piemēram, Polijā ir 7%, bet Latvijā -21%," sacīja Nīkels.

""Nordic Sugar" nediktē cenas, bet līdzās citiem cukura piegādātājiem piedāvā cukuru, turklāt rod iespēju piedāvāt pircējiem izdevīgu cenas, kvalitātes un apjoma līdzsvaru. Tieši pateicoties sīvajai konkurencei, kas radusies pēc tirgus atvēršanās, Latvijas pircēji var baudīt ievērojamu cukura cenu kritumu līdz pat 50 santīmiem par kilogramu," sacīja Nīkels, piebilstot, ka patlaban ar cukura importu Latvijā nodarbojas vēl vairāki uzņēmumi - Lietuvas "Arvi", Polijas "Melvit" un "Polski Cukker", Lielbritānijas "Tate&Lyle" un citi, kā arī virkne dažādu pārtikas produktu vairumtirgotāju, kas fasē no dažādām vietām importētu cukuru.

Kā ziņots, "Jelgavas cukurfabrika" pēc savas darbības pārtraukšanas aktīvus, tostarp preču zīmi "Jelgavas cukurs" un tobrīd fabrikā saražoto, bet vēl nesafasēto cukuru, nodeva dāņu cukura ražotājam AS "Danisco Sugar", kas pēc apvienošanās ar "Nordzucker" tagad darbojas ar nosaukumu "Nordic Sugar".

AS "Nordic Sugar" nozarē darbojas vairāk nekā 100 gadus. Ražotnēs Dānijā, Zviedrijā, Somijā un Lietuvā strādā 1550 darbinieki, tajās gadā tiek saražots apmēram miljons tonnu cukura apmēram 100 miljonu latu vērtībā.

Kopš 2009.gada marta "Nordic Sugar" iekļāvies Vācijas kompānijas "Nordzucker Group" sastāvā, kopā veidojot otru lielāko cukura ražotāju Eiropā.

Svarīgākais