"Sveza" iedrošina "Latvijas Finiera" akcionārus apvienoties

AS "Latvijas Finieris" mazākuma akcionāru iniciatīva apvienoties lielākas akciju paketes veidošanai ir jāatbalsta, un Krievijas saplākšņa ražotājs "Sveza" aicina akcionāru grupu izvirzīt pārstāvjus pārrunām par akciju pārdošanu, biznesa portālam "Nozare.lv" pauda "Sveza" ģenerāldirektors Andrejs Kašubskis.

"Iedrošinām "Latvijas Finiera" akcionārus apvienoties un līdz 5.novembrim izvirzīt savus pārstāvjus. Akcionāriem apvienojoties, uzņēmuma vadībai būs daudz grūtāk biedēt ar atlaišanu no darba par to, ka viņi plāno rīkoties ar pašu godīgi nopelnītajām akcijām," pārliecināts ir Kašubskis.

Viņš norāda, ka "Latvijas Finiera" akcionāru aktivitāte apliecina, ka "Sveza" solis, piedāvājot no mazākuma akcionāriem nopirkt uzņēmuma akcijas un attīstīt uzņēmumu, bijis pareizs un ļāvis akcionāriem objektīvi izvērtēt pašreizējo situāciju "Latvijas Finierī".

"Akcionāru darbība norāda arī uz to, ka viņi sapratuši - ja uzņēmuma kontrolpakete ir viena spēcīga investora rokās, tas būtiski paaugstina uzņēmuma vērtību, kā arī nodrošina efektīvu darbību un straujāku uzņēmuma attīstību," skaidro Kašubskis.

Jau ziņots, ka viens no "Latvijas Finiera" mazajiem akcionāriem Armands Apfelbaums sācis pārējo akcionāru apvienošanas procesu, lai par iespējami lielāku cenu pārdotu uzņēmuma akcijas, raksta "Dienas Bizness".

"Šis ir veids, kā panākt, lai mēs varam izvirzīt savus nosacījumus, nevis savus noteikumus diktē potenciālie pircēji. Mums ir ļoti svarīga potenciālā pircēja reputācija un vēlme patiesi rūpēties par uzņēmuma tālāku attīstību un Latvijai svarīgo darba vietu saglabāšanu," sacīja Apfelbaums.

Viens no sadarbības svarīgākajiem nosacījumiem esot vienošanās, ka "Latvijas Finiera" akcijas netiks pārdotas konkurējošajam Krievijas saplākšņa ražotājam "Sveza". Tāpat akcionāriem nosūtītajā aicinājumā apvienot spēkus kopīga darījuma veikšanai viņi tiekot aicināti pilnvarot savā vārdā rīkoties "DB Partners" kopā ar "BDO Zelmenis & Liberte", taču tiek uzsvērts, ka pilnvarojuma līgums vienlaicīgi neierobežo akcionāru balsstiesības līguma laikā vai iespējas saņemt dividendes. Minimālā pārdošanas cena sadarbības aicinājumā noteikta 1,5 nomināla jeb 15 000 latu apjomā par parasto vārda balsstiesīgo akciju.

Savukārt asociācijas "Latvijas Koks" izpilddirektors Andris Plezers biznesa portālam "Nozare.lv" pauda, ka Apfelbaums, mēģinot apvienot vairākus akcionārus izdevīgākam akciju pārdošanas darījumam, grib pelnīt uz citu rēķina.

"Nemāku teikt, vai šāds solis ir paša Apfelbauma izdomāts, vai arī aiz tā stāv tā sauktie darījuma partneri ["DB Partners" un zvērinātu advokātu birojs "BDO Zelmenis & Liberte"], taču akciju pārdošana nebūtu tālredzīgs solis, un Apfelbaums ir cilvēks, uz kuru nevar paļauties," brīdina Plezers.

Kā ziņots, kaut arī "Sveza", izsakot publisko piedāvājumu AS "Latvijas Finieris" akcionāriem par akciju iegādi, cer uz 100% akciju paketes iegūšanu, ārzemju uzņēmumam pieņemama būtu arī mazākuma akcionāra loma, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja "Sveza" ģenerāldirektors Kašubskis.

"Sveza" 15.oktobrī masu medijos publicēja oferti "Latvijas Finiera" akcionāriem, kurā piedāvā 10 000 latu par vienu parasto vārda akciju ar balsstiesībām un 1000 latu par vienu akciju ar balsstiesību ierobežojumiem.

"Latvijas Finiera" gada pārskats liecina, ka kompānijas kopējais pamatkapitāls ir 40,45 miljoni latu, ko veido 7242 akcijas. Tostarp ir 3364 akcijas ar nominālvērtību 10 000 latu ar balsstiesībām un garantētu dividendi, 338 ir personāla akcijas arī ar nominālvērtību 10 000 latu, bet bez balsstiesībām un ar garantētu dividendi, 3059 akcijas ir ar nominālvērtību 1000 latu, kurām ir ierobežotas balsstiesības ar garantētu dividendi, bet 482 akcijas ir priekšrocību akcijas nominālvērtība 1000 latu, kurām nav balsstiesību, bet ir garantētas dividendes.

Savukārt "Latvijas Finiera" publicētajā vadības paziņojumā teikts, ka "Sveza" publiskais piedāvājums uzpirkt uzņēmuma akcijas pārsteidz ar savu agresivitāti un visatļautības demonstrējumu.

"Sveza" ir 1997.gadā Krievijā dibināta kokapstrādes kompānija, kas Eiropā ieņem līderpozīcijas bērza finiera ražošanā. Patlaban uzņēmuma tirgus daļa Eiropas tirgos esot 20%, taču uzņēmums izvirzījis mērķi līdz 2020.gadam kļūt par līderi pasaules kokrūpniecības tirgos. Uzņēmuma astoņās rūpnīcās strādā 6000 darbinieku.

Šogad "Sveza" plāno pārdot 615 000 kubikmetru finiera un 269 000 kubikmetru skaidu plākšņu, eksportējot to uz 70 valstīm. Nākamgad uzņēmums prognozē palielināt pārdošanas apjomus līdz 694 000 kubikmetru finiera un 290 000 kubikmetru skaidu plākšņu.

Svarīgākais