Minimālo mēnešalgu paaugstināt varēs tikai pēc diviem gadiem

Atbilstoši ekonomiskajai situācijai un algu tendencēm valstī būs nepieciešams paaugstināt arī minimālās mēnešalgas apmēru, taču ātrākais, kad varētu sākt runāt par minimālās algas paaugstināšanu, ir 2012.gads, šovakar Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

"Ir skaidrs, ka pakāpeniski jāturpina minimālās mēnešalgas paaugstināšana, tomēr patlaban tā netiek palielināta, un jau otro gadu pēc kārtas minimālā mēnešalga paliek 180 latu līmenī," sacīja Dombrovskis.

Viņš atzina, ka patlaban minimālā mēnešalga netiek palielināta, jo valstī ir krīze. Arī 2011.gadā minimālās mēnešalgas apmēra paaugstināšana nav plānota, bet pensijas netiks mazinātas.

"Demogrāfiskā situācija Latvijā ir ļoti nelabvēlīga. Iedzīvotāju atražošanas koeficents ir 1,4, savukārt, lai vismaz noturētu iedzīvotāju skaitu, nepieciešamais koeficents ir 2,1, līdz ar to nopietni ir jāstrādā, lai uzlabotu dzimstības rādītājus un panāktu, ka izbraukušie Latvijas iedzīvotāji atgriežas," sacīja Dombrovskis.

Viņš atzina, ka dzimstības rādītāju uzlabošanai ir nepieciešams valsts atbalsts, par piemēru minot arī tā dēvētās māmiņu algas, kas gan piedzīvoja vidēji 10% samazinājumu. "Māmiņu algas ir samazinātas vidēji par 10%, bet vidējās algas sabiedriskajā sektorā ir samazinātas par 25%. Atbalsts, ko sniedzam jaunajām ģimenēm, salīdzinājumā ar tiem samazinājumiem, kas ir veikti valsts budžeta iestādēs strādājošo cilvēku algām, tomēr ir samazināts krietni mazāk," norādīja premjers.

Ekonomika

Pieaugot ēdienu un preču piegādes platformu “Wolt” un “Bolt Food” darbības apjomam un kurjeru skaitam Latvijā, sabiedrībā pieaugušas arī bažas par to, vai tiek ievērotas visas higiēnas prasībām un vai tiešām pirms vakariņošanas maltīti nav nogaršojis jau kāds cits. Vairāk par pakalpojumu kvalitātes un drošības kontroli devās noskaidrot TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais