Lauksaimniecības zemes un meža iegādei varēs aizņemties pat 10 miljonus eiro

© pixabay.com

Iegūt īpašumā prāvu meža gabalu vai paplašināt lauku saimniecības zemes platību līdz Latvijas mērogā vērienīgiem apmēriem – šāda iespēja tagad pieejama lauku uzņēmējiem.

Bigbank Latvija izveidojusi jaunu aizdevumu veidu īpaši lauksaimniecības un meža zemes iegādei, kura maksimālā summa ir 10 miljoni eiro.

Aizdevums paredzēts vienīgi lauksaimniecībā un mežsaimniecībā izmantojamai zemei - gan aramzemei, gan ganībām, gan meža jaunaudzei vai cirsmām. Līdz ar to kredītam var pieteikties lauksaimnieki un mežistrādes uzņēmumi, kā arī uzņēmumi, kas nodarbojas ar lauksaimniecības zemju iznomāšanu. Aizdevums ir īpašs gan ar iespaidīgu maksimālo summu, gan nozarē netipiski ilgu atmaksas termiņu - līdz 30 gadiem.

«Cilvēku skaitam pasaulē nemitīgi augot, pieprasījums pēc pārtikas aizvien palielinās, tādēļ lauksaimniecībai ilgtermiņā ir ļoti labas perspektīvas. To apliecina arī aktivitāte Latvijas lauksaimniecības zemes tirgū, kur jau vairākus gadus pieprasījums pārsniedz piedāvājumu. Diemžēl līdz šim lauksaimniekiem bijušas ierobežotas iespējas aizņemties līdzekļus saimniecību paplašināšanai,» lēmumu piedāvāt jaunu produktu pamato Bigbank Latvija vadītājs Ģirts Kurmis, «ņemot vērā vidējo lauksaimniecības zemes cenu, par 10 miljoniem eiro Zemgalē var iegādāties ap 2000 hektāriem zemes, bet Latgalē - pat vairāk kā 5000 hektārus. Tāda platība ļauj izveidot vienu no lielākajām saimniecībām valstī».

Statistika rāda, ka lielākais kviešu audzētājs Latvijā apsaimnieko vairāk nekā 4400 hektāru zemes platību un vismaz 1000 hektāru kviešu sējumu ir vairāk nekā 30 saimniecību rīcībā.

Aizdevuma noformēšanai nepieciešama lauksaimniecībā izmantojamas zemes vai meža zemes ķīla. Cita veida īpašumi šim nolūkam neder. Atkarībā no zemes veida un Lauku atbalsta dienesta maksājumiem bankas finansējums pieejams līdz pat 80% apmērā no iegādājamās zemes vērtības

Ekonomika

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais