Izstrādāta Rokasgrāmata uzņēmējiem eksportētājiem

Latvijas uzņēmējiem eksportētājiem pirmo reizi ir pieejams praktisks palīgs – rokasgrāmata par tirdzniecības aizsardzības instrumentu jautājumiem. Jaunais materiāls būs noderīgs ceļvedis uzņēmējiem uzsākot vai jau eksportējot savas preces uz trešajām valstīm.

Rokasgrāmatas mērķis ir palīdzēt eksportētājiem, izskaidrojot viņu tiesības un pienākumus trešo valstu veiktajās tirdzniecības aizsardzības pārbaudes procedūrās, lai panāktu iespējami labvēlīgākus rezultātus. Līdz šim daudziem eksportētājiem trūka informācijas par tirdzniecības aizsardzības instrumentiem (antidempings, pretsubsīdijas un iekšējā tirgus aizsardzības pasākumi), to piemērošanu un to, kā rīkoties, lai sekmīgi konkurētu trešo valstu tirgos.

Rokasgrāmatā atrodamas vadlīnijas un praktiska informācija, kā rīkoties situācijās, kad trešā valsts uzsāk tirdzniecības aizsardzības pārbaudi, kā arī dod konkrētus padomus par specifiskām problēmām un situācijām, ar kurām uzņēmēji visbiežāk sastopas trešo valstu tirgos.

Ekonomiskās lejupslīdes laikā trešās valstis arvien aktīvāk piemēro negodīgas tirdzniecības praksi, kā rezultātā Latvijas un citu ES dalībvalstu uzņēmumi saskaras ar nevienlīdzīgiem konkurences nosacījumiem šajās valstīs. Izdotā rokasgrāmata vienlaikus ir gan vērtīgs metodiskais līdzeklis labākai tirdzniecības aizsardzības instrumentu jautājumu izpratnei, gan praktisks palīgs eksportētājiem, ja pret tiem tiek uzsākta trešās valsts tirdzniecības aizsardzības pārbaudes procedūra.

Svarīgākais