Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Ekonomika

Aizvien palielinās plaisa Latvijas iedzīvotāju ienākumos

Arvien lielāka kļūst plaisa Latvijas iedzīvotāju ienākumos, biznesa portālam "Nozare.lv", komentējot mazumtirdzniecības datus par septembri, atzina "Latvijas Krājbankas" Investīciju pārvaldes galvenā analītiķe Olga Ertuganova.

"Tie Latvijas iedzīvotāji, kurus ekonomiskā lejupslīde skārusi relatīvi nesāpīgi, pakāpeniski sāk atgriezties pie iepriekšējā dzīvesveida. Nereti šādiem cilvēkiem, ekonomiskas lejupslīdes asākajā fāzē samazinot savus tēriņus, pat veidojas uzkrājumi. Tomēr ir arī cita, skaitliski daudz lielāka iedzīvotāju grupa, kura ziņas par ekonomikas rādītāju uzlabošanos uztver kā statistikas joku," saka analītiķe.

Viņa uzskata, ka šo secinājumu apliecina arī mazumtirdzniecības dati, kur divciparu pieaugums ir novērojams tādās grupās kā datoru, apģērbu un mēbeļu tirdzniecība. Savukārt pārtikas mazumtirdzniecība, kas aizņem lielu īpatsvaru mazturīgāko Latvijas iedzīvotāju izdevumos, nav uzrādījusi pat niecīgu pieaugumu. Toties par gandrīz 50% pieaudzis apgrozījums lietotu preču mazumtirdzniecībā.

"Visi šie dati vēlreiz norāda, ka, veidojot 2011.gada budžetu, valdībai ir ārkārtīgi svarīgi domāt tieši par maznodrošinātajiem Latvijas iedzīvotājiem. Diemžēl ir acīmredzami, ka bez sāpīgiem lēmumiem budžeta izdevumu samazinājumu panākt neizdosies, tāpēc ir vitāli nepieciešamas radīt arī kompensējošu mehānismu, kas aizsargātu šo sabiedrības daļu," uzsver Ertuganova.

Savukārt Finanšu ministrija uzsver, ka kopš gada sākuma tikai divos mēnešos salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi tika novēroti nelieli mazumtirdzniecības apgrozījuma kritumi. Šīs tendences liecinot par to, ka rūpniecības un eksporta apjomu palielinājums arvien vairāk stimulē iekšējā patēriņa pieaugumu.

Raksturīga iezīme pēdējos mēnešos ir nepārtikas preču apgrozījuma pieaugums, kas liecina par iedzīvotāju pirktspējas un konfidences uzlabojumu. Nepārtikas preču apgrozījums mazumtirdzniecībā mēneša laikā pieauga par 2%. Kopš maija sākuma ir vērojama tendence atsevišķos mēnešos samazināties apgrozījumam pārtikas preču veikalos, kas varētu būt saistīts ar mājsaimniecību izvēli pārtiku pirkt bez starpniekiem, tieši no ražotājiem. Pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums mēneša laikā saruka par 0,2%.

Kā ziņots, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums šā gada septembrī, salīdzinot ar augustu, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās palielinājies par 1,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Nepārtikas preču mazumtirdzniecības uzņēmumos apgrozījums pieaudzis par 2%, bet pārtikas preču mazumtirdzniecības uzņēmumos apgrozījums sarucis par 0,2%.

Šā gada septembrī, salīdzinot ar 2009.gada septembri, pēc darba dienu skaita izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās kopējais mazumtirdzniecības apgrozījums pieaudzis par 6,1%. Liels apjoma palielinājums bijis nepārtikas preču grupā - par 9,4%, bet pārtikas preču tirdzniecībā apgrozījums sarucis par 0,3%.

Šā gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar otro ceturksni pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās gan pārtikas, gan nepārtikas mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums pieaudzis par 1%.

Trešajā ceturksnī, salīdzinot ar 2009.gada trešo ceturksni, pēc darba dienu skaita izlīdzinātiem datiem kopējais apgrozījums pieaudzis nedaudz vairāk - par 2,2%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms palielinājies par 4%, savukārt pārtikas preču pārdošana sarukusi par 1,2%.

Kā ziņots, augustā pirmo reizi pēc vairāk nekā 30 mēnešu krituma mazumtirdzniecība pirmo reizi uzrādīja pieaugumu gada griezumā.

Ekonomisti to skaidroja ar sabiedrības noskaņojuma uzlabošanos un ekonomiskās situācijas stabilizēšanos.