Ekonomikas ministrija rosina pārskatīt rotaļlietu kvalitātes prasības

Šodien valsts sekretāru sanāksmē Ekonomikas ministrija iesniedza starpinstitūciju saskaņošanai Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu "Rotaļlietu drošuma noteikumi", kura mērķis ir paaugstināt patērētāju, jo īpaši bērnu, drošību un veselību, nodrošinot, ka tirgū tiek piedāvātas tikai drošas rotaļlietas.

MK noteikumu projekts paredz uzlabot un padarīt caurskatāmāku regulējumu par drošuma prasībām rotaļlietām, nosakot skaidrus pienākumus ražotājiem, to pilnvarotajiem pārstāvjiem, importētājiem un izplatītājiem, kā arī uzlabot tirgus uzraudzības mehānismu, veicinot sadarbību starp komersantiem, tirgus uzraudzības iestādēm un atbilstības novērtēšanas iestādēm.

Cita starpā noteikumu projektā paredzēts noteikt būtiskās prasības tirgū piedāvātajām rotaļlietām - īpašu uzmanību pievēršot bīstamu vielu, jo īpaši kancerogēnu, mutagēnu vai reproduktīvajai sistēmai toksisku un alergēnu vielu, kā arī dažu metālu izmantošanai un šo vielu īpašajām robežvērtībām rotaļlietās. Tāpat noteikumi nosaka ražotāja, tā pilnvarotā pārstāvja, importētāja un izplatītāja pienākumus, ņemot vērā katra lomu rotaļlietu piegādes ķēdē, kā arī noteikta detalizēta rotaļlietu atbilstības novērtēšanas un marķēšanas kārtība.

Ar MK noteikumu projektā ietvertajām normām tiek pārņemta 2009.gada 20.jūlija Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva par rotaļlietu drošumu.

Saskaņā ar direktīvas nosacījumiem noteikumu projektam jāstājas spēkā līdz 2011.gada 20.janvārim. Savukārt jaunā regulējuma normas piemērojamas no 2011.gada 20.jūlija.

Lai rotaļlietu ražotājiem un citiem uzņēmējiem būtu pietiekams laiks pielāgoties šajā projektā iekļautajām prasībām, pēc noteikumu stāšanās spēkā tiek paredzēts divu gadu pārejas periods rotaļlietām, kas atbilst 2000.gada 4.aprīļa MK noteikumos "Rotaļlietu drošuma noteikumi" ietvertajām prasībām, un kuras laistas Eiropas Savienības tirgū līdz 2011.gada 20.jūlijam.

Savukārt attiecībā uz ķīmiskajām īpašībām izvirzāmajām prasībām tiek noteikts četru gadu pārejas periods, lai varētu izstrādāt piemērotus standartus, kas vajadzīgi atbilstības nodrošināšanai jaunajām prasībām.

Projekta izstrādē piedalījās pārstāvji no Patērētāju tiesību aizsardzības centra, Veselības ministrijas, Vides ministrijas, Pārtikas un veterinārā dienesta, Veselības inspekcijas, privatizētās valsts SIA "Latvijas sertifikācijas centrs", Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes, SIA "Baltsert", SIA "Troja", SIA "Palink" un Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācijas.

Svarīgākais