Lauksaimnieki: PVN turpmāka paaugstināšana likvidēs nozari

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) turpmāka paaugstināšana likvidēs nozari vai liks uzņēmumiem aiziet "pelēkās" ekonomikas zonā, norāda aptaujātie lauksaimnieki.

Kā jau ziņots, darbā pie nākamā gada valsts budžeta patlaban tiek gatavoti daudzi sāpīgas izšķiršanās saturoši priekšlikumi jaunajai vadībai, starp kuriem ir arī turpmāka PVN likmes paaugstināšana. "Vienotības" finanšu ministra amata kandidāts Andris Vilks biznesa portālam "Nozare.lv" atzina, ka tiek domāts par PVN likmes paaugstināšanu no 21% līdz 22%, taču tikai tādā gadījumā, ja citas iecerētās nodokļu izmaiņas nedos iecerēto efektu.

"Tas būs nāves spriedums lauksaimniekiem. Jau tagad lielākoties zemnieku saimniecības turas virs ūdens tikai tāpēc, ka bankas nākušas pretī un restrukturizējušas kredītus, tomēr šajā procesā nodokļu celšana nebija paredzēta. Patlaban zemnieki praktiski izdzīvo no Eiropas Savienības maksājumiem," sacīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis.

"Ja vēl cels nodokļus, tur jau nevajag daudz prāta, lai sarēķinātu, kas notiks. Tā kā lauksaimniecība un mežsaimniecība ir lielākie ražotāji, jaunās PVN summas būs uz viņu kakla. Pat tad, jau nodokli paaugstina tikai par vienu procentu, uz visu nozari tie ir miljoni. Ja vēl būtu elastīga PVN atmaksa, kas ļautu laicīgi saņemt naudu, zemnieki varētu pildīt saistības, bet arī tas klibo. Turklāt, ja paaugstinās nodokli, gribot negribot pieaugs ekonomikas "pelēkā" daļa," norādīja Cimermanis.

Viņam piekrīt arī Lauksaimniecības kooperatīva "Mūsmāju dārzeņi" valdes priekšsēdētāja un zemnieku saimniecības "Galiņi" saimniece Edīte Strazdiņa, akcentējot, ka lauksaimniecībā vidējā rentabilitāte ir zema un nodokļa paaugstināšanas gadījumā lielākie lauksaimniecības uzņēmumi būs spiesti pašlikvidēties.

"Mūsu peļņa jau tā nav bijusi liela, un nodokļu paaugstināšana nozīmēs, ka daudzi ražotāji aizies "pelēkajā" zonā. Mazie uzņēmumi, kuriem PVN ir ļoti mazs vai kuri to nemaksā vispār, izdzīvos, bet lielie uzņēmumi likvidēsies. Valsts skaidri nepasaka, ka tai jau ir milzīgi PVN parādi. Nodokļus nenomaksā ne jau labas dzīves dēļ, bet gan tāpēc, ka nav naudas. Pēdējā mēneša laikā vairāki zināmi uzņēmumi, kas strādāja ar veikalu tīkliem un legāli maksāja nodokļus, pasludinājuši maksātnespēju. Tas nozīmē, ka valdība ar PVN paaugstināšanu oficiāli pasludinās, ka legāli strādājošie uzņēmumi bankrotēs, savukārt nelegālie - paliks," rezumēja kooperatīva vadītāja.

Svarīgākais