Latvijas veikalos joprojām trūkst griķu

© f64

Atsevišķos Latvijas veikalos joprojām vērojamas problēmas ar griķu pieejamību, noskaidroja biznesa portāls "Nozare.lv".

Pēc piegādātāju cenu paaugstināšanas griķiem un saceltās ažiotāžas ap to "Rimi" veikalos joprojām nav nopērkami griķi, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja SIA "Rimi Latvia" mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Eniņa.

""Rimi" veikalos pagaidām vēl griķi nav nopērkami, taču meklējam iespējas, kur tos iepirkt par pieņemamām cenām," sacīja Eniņa.

"Supernetto" veikalos patlaban pārdošanā ir divu veidu griķi "Zelta saule" - viena kilograma iepakojumā, kas maksā 1,35 latus, un paciņās - četrreiz pa 100 gramiem, kuru cena ir 68 santīmi.

"Par cenu pieaugumu šajā gadījumā nevar būt runa, jo šie griķi ir pārdošanā vien no pagājušās nedēļas," sacīja Eniņa.

Septembra sākumā Latvijas iedzīvotāji, gatavojoties cenu kāpumam, griķus izpirka daudzos veikalos, tai skaitā lielākajā daļā SIA "Palink" pārvaldīto "Iki" un "Cento" veikalu. Piegādātāji no 20.septembra palielināja griķu cenu vidēji par 47%-58%. Patlaban griķi ir pieejami visos "Iki" un "Cento" veikalos, un pieprasījums pēc griķiem atgriezies iepriekšējos pārdošanas apjomos, informēja SIA "Palink" mārketinga vadītāja Agnese Upīte-Upeniece.

Savukārt zīmola "Elvi" sabiedrisko attiecību vadītāja Vineta Grigāne-Drande norādīja, ka "Elvi" veikalos griķi ir pieejami un cena kopš septembra, kad piegādātāji pacēla griķu cenu par 20%-100% atkarībā no griķu veida un sākās lielā ažiotāža, nav cēlusies.

Septembra sākumā gan Latvijā, gan Lietuvā un Igaunijā iedzīvotāji sāka strauji izpirkt griķus, uztraucoties par to cenu kāpumu un iespējamo deficītu, kāds jau piemeklējis Krieviju. Veikalos griķu cena pieauga dubulti - no vidēji 99 santīmiem līdz 1,5 latiem.

Atsevišķu datu par griķu patēriņu nav, tomēr saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem visu putraimu patēriņš - griķu, mannas, miežu u.c. - 2009.gadā ir bijis 10 000 tonnu.