ES dalībvalstīs maternitātes atvaļinājums būs 20 nedēļas

Šodien Eiropas Parlamenta (EP) balsojumā deputāti nolēma, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu jaunajām māmiņām pienāksies 20 nedēļas ilgs pilnībā apmaksāts maternitātes atvaļinājums līdzšinējo 14 nedēļu vietā, aģentūru LETA informēja EP Informācijas biroja Preses nodaļas vadītāja Iveta Ķelpe.

Turklāt tiesības uz divas nedēļas ilgu apmaksātu paternitātes atvaļinājumu būs arī tēviem, nolēma deputāti.

Lēmumu pagarināt pilnībā apmaksāto maternitātes atvaļinājumu atbalstīja 390 deputāti, 192 balsoja pret, bet 59 atturējās. EP apstiprinātais maternitātes atvaļinājuma laiks pārsniedz Eiropas Komisijas (EK) ierosinātās 18 nedēļas.

Parlaments arī atbalstīja grozījumus, kas paredz aizliegt grūtnieču atlaišanu no darba laikposmā no grūtniecības sākuma līdz sešiem mēnešiem pēc maternitātes atvaļinājuma beigām. Saskaņā ar grozījumiem sievietēm ir tiesības atgriezties iepriekšējā vai līdzvērtīgā darba vietā, proti, ar to pašu samaksu, profesionālo kategoriju un līdzvērtīgiem pienākumiem kā pirms atvaļinājuma.

Deputāti arī atbalstīja grozījumus, kas paredz, ka grūtnieces nedrīkst strādāt nakts stundas un virsstundas pēdējās desmit nedēļas pirms bērna dzimšanas, atlikušajā grūtniecības laikā, ja mātei vai vēl nedzimušajam bērnam ir konstatētas veselības problēmas, kā arī visu bērna zīdīšanas laiku.

Dalībvalstis var ieviest jaunos noteikumus vai atstāt spēkā konkrētajā valstī jau esošos noteikumus, ja tie ir strādājošajiem labvēlīgāki.

EK 2008.gadā ierosināja pārskatīt pašreizējos tiesību aktus, lai veicinātu darba un ģimenes dzīves līdzsvaru. Deputāti atbalstīja Eiropas Komisijas priekšlikumu, kas paredzēja, ka vismaz sešām nedēļām no maternitātes atvaļinājuma jāseko bērna piedzimšanai.

EP Nodarbinātības komiteja norādīja, ka nodarbinātajām māmiņām atvaļinājuma laikā jāmaksā pilna alga, tas ir, 100% no pēdējās mēnešalgas. EK savukārt piedāvāja, ka pilna mēnešalga kalpotu kā pamatprincips, taču neieteica to noteikt kā obligātu prasību.

Saskaņā ar Komisijas priekšlikumu atbalsts atvaļinājuma laikā nedrīkstētu būt zemāks par maksājumiem slimības laikā.

Svarīgākais