ES dalībvalstis aicinā veicināt ekoloģisku māju būvniecību

Eiropas Komisija izstrādā jaunu direktīvu par ēku energoefektivitāti, kuras mērķis būs Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm aktīvi veicināt ekoloģisku māju skaita palielināšanu.

ES vēlas redzēt vairāk tādu namu, kuru oglekļa dioksīda izmešu un primārās enerģijas patēriņš ir zems vai vienāds ar nulli.

Jaunā direktīva paredzēs, ka valstīm ir jāsastāda plāni ar skaidrām definīcijām un to ieviešanas mērķiem, lai maksimāli veicinātu energoefektīvu māju skaita palielināšanu.

EM gan norāda, ka direktīvā nav plānots noteikt ekoloģisko māju būvniecību kā obligātu prasību. Patlaban Latvijā nav noteikti ekoloģisku namu standarti, kā arī nav izstrādāta stratēģija tādu ēku attīstībai Latvijā.

"Ekoloģisko māju iniciatīva kā mērķis nākotnē ir atbalstāma, taču šobrīd nav ekonomiska pamata noteikt šādu ēku būvniecību kā obligātu, jo pasīvo māju būvniecībai ir nepieciešamas daudz lielākas investīcijas un atbilstošas tehnoloģijas Latvijas tirgū pagaidām nav plaši izmantotas," skaidro Ekonomikas ministrijā.

Saskaņā ar ministrijas sniegto informāciju, saistībā ar to, ka Latvija ir atkarīga no importētajiem energoresursiem un ēku sektorā ir augsts enerģijas patēriņš, EM atbalsta gan esošo ēku energoefektivitātes uzlabošanu, gan arī augstāku prasību noteikšanu jaunām ēkām.

Ekonomika

No 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki, kooperatīvi un zinātniskās institūcijas varēs pieteikties 79,748 miljonu eiro atbalstam vairākos pasākumos saimniecību vai uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, energoefektivitātes palielināšanai, biodrošības pasākumu ieviešanai un citām aktivitātēm, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Svarīgākais