Būtiski paaugstinās PVN maksātāju reģistrācijas slieksni

Sarunās ar Eiropas Komisiju Finanšu ministrija ir panākusi būtisku atvieglojumu mazajiem uzņēmējiem pievienotās vērtības nodokļa jomā – paredzams, ka apgrozījuma slieksnis, no kura uzņēmējiem ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāju reģistrā tiks palielināts no pašreizējiem 10 tūkstošiem latu gadā uz 35 tūkstošiem latu gadā (50 tūkstošiem eiro), informē Finanšu ministrijā.

ES direktīvā ir noteikts, ka uzņēmumam PVN maksātāju reģistrā ir jāreģistrējas, sākot no apgrozījuma sliekšņa 5 tūkstoši eiro gadā. Pašlaik Latvija izmanto iepriekš panākto izņēmumu – uzņēmējiem PVN reģistrā jāreģistrējas, ja to gada apgrozījums pārsniedz 10 tūkstošus latu. Taču, lai veicinātu uzņēmējdarbību Latvijā, veicinātu ekonomikas atjaunošanos un atvieglotu administratīvās procedūras tieši mazajiem uzņēmējiem, Finanšu ministrija ir sarunu procesā ar EK panākusi būtiski nozīmīgu atvieglojumu – ka PVN reģistrā būs jāreģistrējas uzņēmējiem, kuru gada apgrozījums pārsniedz 50 tūkstošus eiro (aptuveni 35 tūkstoši latu).

Finanšu ministrija gatavos attiecīgus grozījumus likumā par pievienotās vērtības nodokli, tie būs jāizskata Ministru kabinetā un parlamentā. Finanšu ministrija cer, ka šīs izmaiņas stimulēs mazo uzņēmumu veidošanos un darbību Latvijā.

Svarīgākais