Baņķieris: Lielākās problēmas Latvijas finanšu sektorā ir atrisinātas

Lielākās problēmas Latvijas finanšu sektorā ir atrisinātas, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" teica bijušais "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Māris Avotiņš.

Savu viedokli viņš pamato ar to, ka bankas ir identificējušas problemātiskos aktīvus un izveidojušas tiem atbilstošos uzkrājumus, bet bankas, kam tas bija nepieciešams, ir palielinājušas pamatkapitālu, nodrošinot savu likviditāti.

"Situācija ar katru dienu kļūst drošāka un stabilāka," uzsvēra Avotiņš, kura skatījumā pirmais mēnesis, kad finanšu sektors pelnīs, ilgi vairs nav jāgaida. "Jau tagad atsevišķu mēnešu cipari varētu būt tuvu nullei, un gada beigās tiem vajadzētu būt pozitīviem. Zaudējumus lielākoties veido uzkrājumi nedrošajiem kredītiem, kas pēdējā ceturkšņa laikā vairs nepieaug tik strauji. Protams, tie ir ļoti augsti un arī zaudējumi no nedrošā portfeļa būs lieli. Ja vien būtiski nemainīsies situācija Latvijā vai pasaulē, kardinālam uzkrājumu pieaugumam nevajadzētu būt," prognozēja Avotiņš.

Viņaprāt, finanšu sektora stabilizācija ir izrādījusies visveiksmīgākā, salīdzinot ar citām krīzes risināšanas darbībām. "Ja tas nebūtu izdarīts, visi atkal skraidītu ar čemodāniem, un ekonomikai tas būtu liels mīnuss," uzskata Avotiņš.

Viņam bija grūti komentēt, vai arī "Parex bankas" glābšanu varam ieskaitīt veiksmes sadaļā, jo nav zināmas visas detaļas, taču tanī pašā laikā Avotiņš atzina, ka nevar iedomāties, kā būtu situācija atrisinājusies, ja pirms diviem gadiem tas nebūtu noticis.

Kā ziņots, saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas datiem Latvijas banku zaudējumi pagājušajā gadā bija lielākie Latvijas banku vēsturē un sasniedza 773,4 miljonus latu.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 2000.gadā Avotiņš kļuva par AS "Hansabanka" (tagad "Swedbank") Risku vadības nodaļas vadītāju, bet pēc četriem gadiem tika iecelts bankas valdē. 2006.gadā viņš tika ievēlēts "Hansabank" grupas valdē un kļuva par grupas Risku vadības daļas vadītāju. Tanī pašā gadā Avotiņu iecēla AS "Hansabanka" padomē un arī Krievijas "Hansabank" padomē.

2007.gada janvārī Avotiņš kļuva par AS "Hansabanka" valdes priekšsēdētāju, un šajā amatā viņš nostrādāja līdz 2009.gada februārim, kad pārgāja strādāt starptautiskajā "Swedbank" grupā. Kopš 2009.gada nogales Avotiņš vairs nestrādā "Swedbank" grupā un patlaban strādā pie privātiem investīciju projektiem.

Svarīgākais