SVF paaugstina eirozonas ekonomikas pieauguma prognozes

Ekonomikas izaugsme eirozonā šogad un nākamgad paātrināsies, neskatoties uz pakāpenisko un nevienmērīgo atveseļošanās periodu, trešdien prognozēja Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

Fonds trešdien paaugstināja eirozonas ekonomikas pieauguma prognozi šim gadam līdz 1,7%, salīdzinot ar iepriekš lēsto 1% izaugsmi.

Savukārt nākamgad eirozonas iekšzemes kopprodukts (IKP) palielināsies par 1,5%, nevis 1,3%, kā tika prognozēts jūlijā.

Taču SVF brīdināja, ka eirozonas perspektīvām joprojām riskus rada ārējās finansēšanas ierobežojumi Grieķijā, Īrijā, Portugālē un Spānijā, kurās vērojams augsts parādsaistību līmenis.

Savukārt Vācijas ekonomikā gaidāma mērena atveseļošanās, valsts IKP pieauguma tempam palēninoties no 3,3% šogad līdz 2% 2011.gadā, jo vāju izaugsmi varētu piedzīvot tās tirdzniecības partnervalstis.

Arī Lielbritānija, kas nav eirozonas dalībvalsts, varētu piedzīvot "salīdzinoši nospiestu" atveseļošanos, valsts ekonomikai šogad un nākamgad pieaugot par attiecīgi 1,7% un 2%, salīdzinot ar iepriekš lēsto attiecīgi 1,2% un 2,1% izaugsmi.

Taču SVF trešdien norādīja uz strauju ekonomikas atveseļošanās tempa paātrināšanos tā dēvētajās Eiropas attīstības valstīs, kuras pārstāv pēdējos divos gados visstraujāk pieaugošā Eiropas Savienības (ES) ekonomika Polija un ES kandidātvalsts Turcija.

Fonds prognozē, ka ekonomikas izaugsme Bulgārijā, Horvātijā, Igaunijā, Ungārijā, Latvijā, Lietuvā, Rumānijā, Polijā un Turcijā šogad veidos 3,7% un 3,1% nākamgad.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais