Biržas vadītāja: Valstij piederošie īpašumi netiek pārvaldīti pietiekami efektīvi un caurskatāmi

Valstij piederošie īpašumi netiek pārvaldīti pietiekami efektīvi un caurskatāmi, intervijā žurnālam "Kapitāls" norāda biržas "NASDAQ OMX Riga" valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne, komentējot Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta valdības uzdevumā sagatavoto pārskatu par valstij piederošajiem aktīviem. Birža bija viens no šī pētījuma dalībniekiem.

"Viens no galvenajiem secinājumiem ir, ka valstij piederošie īpašumi netiek pārvaldīti pietiekami efektīvi un caurskatāmi. Pagāja ilgs laiks, lai šo informāciju apkopotu, jo ar valsts uzņēmumu pārvaldību nodarbojas dažādas ministrijas. Manuprāt, tas nav īsti pareizi, jo ministra ietekme zināmā mērā veidojas no šo pārvaldīto uzņēmumu portfeļa. Jo vairāk uzņēmumu ministrijas portfelī, jo ietekmīgāks ministrs. Tas novirza uzmanību no nozares attīstības uz citiem motīviem," akcentē Auziņa-Melalksne.

Otrs secinājums - valsts uzņēmumu pārvaldība varētu būt efektīvāka. Piemēram, trūkst uzņēmumu pārvaldes, jo tajos nav padomes.

"Lēmumi, ko lielajos valsts uzņēmumos pieņem šodien, atstās uz mums iespaidu pēc desmit, divdesmit, pat trīsdesmit gadiem. Cenšoties pārvarēt nekompetences problēmu valsts uzņēmumu padomēs un tās likvidējot, mēs sasniedzam zināmu īstermiņa efektu, bet ilgtermiņā tas nav pareizi. Tas nekur pasaulē nestrādā, kāpēc lai strādātu Latvijā?" jautā biržas vadītāja.

Trešais secinājums - ir nepieciešama vienota organizācija, kura turētu īpašumtiesības valstij piederošajos uzņēmumos, būtu atbildīga par to pārvaldību, finansiālo darbību, specifisku uzņēmuma un vadības mērķu noteikšanu, būtu arī atbildīga par šiem uzņēmumiem.

"Es domāju, tas būtu vajadzīgs pār visiem. Jo šī organizācija tad varētu arī domāt par to, kur šī valsts līdzdalība ir mērķtiecīga un kur nē," skaidro "NASDAQ OMX Riga" valdes priekšsēdētāja.

Viņa uzskata, ka valstij piederošas mazākuma daļas dažāda veida uzņēmumos ir jāpārdod. Liela daļa šo uzņēmumu dividendes nemaksā, un valstij nekāda labuma no šīm daļām nav.