Moody’s: bez nodokļu palielināšanas Latvija nepiepildīs savu budžetu

© skanpix

Latvija nespēs piepildīt savu plānoto budžetu, ja valdība neveiks nodokļu palielināšanu, tā uzskata "Moody’s Investors Service" vecākais analītiķis Kenets Orčards.

Paļaušanās uz izdevumu apgriešanu kā vienīgo līdzekli plānoto budžeta samazinājuma panākšanai ir reālistiska tikai tādā gadījumā, ja Latvijas ekonomika nākamajā gadā uzrāda labākus rezultātus, nekā plānots, intervijā "Bloomberg" sacīja Orčards.

"Tāda iespēja, protams, pastāv. Bet, ja iekšzemes kopprodukts neuzrādīs labākus rezultātus, nekā gaidīts, tad viņiem būs jāpalielina nodokļi," skaidroja analītiķis.

Latvijas aizdevuma vienošanās ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) un Eiropas Komisiju (EK) paredz, ka Latvijas valdība īsteno virkni taupības pasākumu, lai šī gada plānoto budžeta deficītu aptuveni 10% apmērā no IKP līdz 2012.gadam samazinātu līdz 3% no IKP.

Orčards arī pauda bažas par politisko stabilitāti Latvijā.

"Mēs arī raizējamies par politisko nestabilitāti. Nepieciešamās fiskālās politikas izmaiņas ir milzīgas, un tās var realizēt tikai politiskā vienprātībā. Bet politiskā situācija Latvijā ir tālu no ideālās šādu izmaiņu veikšanai," sacīja analītiķis.

Svarīgākais