Ministrijas nemitīgi veic maksas pakalpojumu ieviešanu un sadārdzināšanu

Pirmrindniece jaunu nodevu, maksas pakalpojumu un augstāku cenu izdomāšanā ir Tieslietu ministrija.

10. septembrī tā brīdināja par tiesu statistikas padārdzināšanu, jo "divu gadu laikā ir palielinājušās izmaksas pakalpojuma sniegšanā iesaistītajam personālam, izmaksas par pakalpojumu sniegšanai nepieciešamo materiālu". Sakarā ar šādu paziņojumu Neatkarīgā jautāja, vai patiešām un kāpēc uz Tieslietu ministriju un tās padotības iestādēm neattiecas algu samazinājumi "pakalpojumu sniegšanā iesaistītajam personālam" u. c. taupības pasākumi. Ministrijas preses pārstāve Jana Saulīte atbildēja, ka "atsevišķas pozīcijas izdevumos, kas agrāk tika finansētas no valsts budžeta, šobrīd vairs finansētas netiek". Ministrija tādā gadījumā nevis samazina savus reālos izdevumus, bet cenšas pārlikt nodokļos neiekasēto naudu uz nodevām un maksājumiem par savu monopolinformāciju.

Ļoti pamācoša ir arī atbilde par ministrijas darbam "nepieciešamo materiālu" sadārdzināšanos. Lūk, pozīcijā "servera monitorings", 2007. gadā samaksāti 10 tūkstoši latu, bet 2008. un 2009. gadā – jau 50 tūkstoši ik gadus. Ar ko tad var attaisnot izdevumu pieckāršošanu – vai administrācija ir iegājusies vēl 3–4 jaunus serverus, kas tagad tiek rūpīgi aplūkoti (monitorēti, ja gribam izteikties gudrāk)?

Ministru prezidenta Valda Dombrovska preses sekretāre Līga Krapāne paskaidoja, ka Tieslietu ministrijas u. c. cenrāžu grozīšana "tiek reglamentēta ar Ministru kabineta noteikumiem" un "izcenojumu aprēķināšanā ir virkne formulu" V. Dombrovskis konsekventi turpina to, ko iesāka, pildot likvidējamās Bērnu, ģimenes un integrācijas lietu ministrijas ministra pienākumus. Ministrijas likvidācija V. Dombrovska izpildījumā bija atlaižamo ierēdņu pārsēdināšana citās ministrijās, tai skaitā vismaz 40 ierēdņus pārsēdinot uz Tieslietu ministriju. Tagad V. Dombrovskis nevar iebilst nekādām blēdībām, gādājot naudu ierēdņu uzturēšanai.

***

VIEDOKLIS

Elīna Egle, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore:

– Konfederācija pauž neizpratni un bažas par Tieslietu ministrijas noteikumu projektu "Grozījums Ministru kabineta 2007. gada 16. janvāra noteikumos nr. 53 "Noteikumi par Tiesu administrācijas sniegto maksas pakalpojumu cenrādi"". Nav skaidrs, kā vienai valsts institūcijai tieši šobrīd varētu būt aktualizējies jautājums par izmaksu palielināšanos, kas norādīta pamatojumā par maksas pakalpojumu sniegšanas cenu celšanu. Prioritāte šobrīd ir izmaksu samazinājums, tāpēc jebkāda informācija par izmaksu pieaugumu ir nesaprotama.

Ekonomika

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) samazinājusi Latvijas un Igaunijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozes, taču lēš, ka Lietuvas ekonomikā gaidāma vēl straujāka izaugsme, nekā prognozēts iepriekš.

Svarīgākais