Kariņš: ES ir jābūvē enerģētikas savienojumi ar Baltijas valstīm

Eiropas Savienībai (ES) ir jābūvē enerģētikas starpsavienojumi ar tādām "enerģētikas salām" kā Baltijas valstis, tā par ES tālāko energopolitiku uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Krišjānis Kariņš (JL, ETP), aģentūru LETA informē Kariņa padomnieks Jānis Patmalnieks.

Rīt, 21.septembrī, EP Strasbūras sesijā lems par Gāzes piegādes drošības regulu, kuras izstrādē aktīvi piedalījies arī Kariņš.

"Šis ES likums nozīmīgi palielinās Eiropas enerģētisko drošību, taču, kamēr Baltijas valstis būs izolētas no Eiropas enerģētikas infrastruktūras, tas pilnībā neatrisinās Latvijā pastāvošās problēmas. Lai mēs varētu runāt par pilnvērtīgu gāzes piegāžu drošību visā Eiropā, ES ir jābūvē starpsavienojumi ar tādām "enerģētikas salām" kā Baltijas valstis," uzskata Kariņš.

Regula vērsta uz gāzes piegāžu drošību, lai nodrošinātu nepārtrauktu tās piegādi patērētājiem Eiropā. Regulas projektā paredzēts, ka aizsargātie patērētāji būs visas mājsaimniecības un gadījumā, ja tiek pārtrauktas gāzes piegādes mājsaimniecībām, tad šādā situācijā vispirms jāpiegādā gāze no citiem resursiem.

Tāpat paredzēts, ka dalībvalstīm būs nepieciešams izstrādāt nacionālos un reģionālos rīcības plānus gadījumiem, kad ievērojami samazinās gāzes piegādes.

ES regula izstrādāta, reaģējot uz Krievijas un Ukrainas gāzes strīdu 2009.gada janvārī, kas izraisīja ievērojamus gāzes piegāžu traucējumus Centrāleiropā.

Kariņš EP strādā Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejā un Ekonomikas un monetāro lietu komitejā, kā arī īpašajā Finanšu, ekonomikas un sociālās krīzes komitejā.

Svarīgākais