Kampars: PVN samazinājums viesnīcām bijis efektīvs

Ņemot vērā, ka samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme viesu izmitināšanas pakalpojumiem darbojas tikai četrus mēnešus, vēl ir pāragri sniegt objektīvu un ar statistikas rezultātiem pamatotu vērtējumu, taču, atbilstoši nozares sniegtajiem datiem, var secināt, ka jau šobrīd nozarē redzamas pozitīvas tendences, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL).

Kampars uzsver, ka PVN samazinātās likmes piemērošana viesu izmitināšanas pakalpojumiem viesu izmitināšanas mītnēs ir tikai viena no ministrijas tūrisma atbalsta aktivitātēm, taču, iespējams, īstermiņā nozarei tā bijusi svarīgākā.

Saskaņā ar Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) informāciju, šā gada jūnija un jūlija rezultāti uzrāda viesu izmitināšanas mītņu noslogojuma pieaugumu - Latvijā par 10% un Rīgā - 6,5%, savukārt lauku mītņu sektorā vasaras mēnešos viesu nakšņošanas skaits ir palielinājies par 15%.

Atbilstoši LVRA atzinumam, pateicoties samazinātās PVN likmes piemērošanai izmitināšanas pakalpojumiem, ir samazinājušās konferenču organizēšanas kopējās izmaksas un tas ir bijis veicinošs faktors konferenču un pasākumu skaita pieaugumam Rīgā un Latvijā.

Tāpat Ekonomikas ministrija (EM) ir saņēmusi LVRA informāciju, ka saskaņā ar asociācijas un Rīgas domes apkopotajiem datiem, nodarbināto skaits tūrisma nozarē kopumā - tajā skaitā arī suvenīru veikali, darbinieki uz noteiktu laiku kafejnīcās u.c. līdz jūnija mēnesim ir palielinājies aptuveni par 5000.

"Ņemot vērā LVRA sniegto informāciju, cerams, ka tūrisma nozarei izdosies izpildīt vienošanos, kas paredz 12 mēnešu laikā pēc samazinātās PVN likmes stāšanās spēkā nodrošināt vismaz 2000 jaunu darba vietu rašanos izmitināšanas sektorā, kas, vadoties no Centrālās Statistikas pārvaldes datiem par vidējo darba algu viesnīcu sektorā, radīs papildu ieņēmumus valsts budžetā no sociālā nodokļa vismaz 2,9 miljonu latu un pašvaldību budžetā no iedzīvotāju ienākuma nodokļa vismaz 1,76 miljonu latu apmērā, kā arī tiks nodrošināts cenu samazinājums viesu izmitināšanas pakalpojumiem no 5 līdz 10% apmērā, kas sekmētu Latvijas kā tūrisma galamērķa konkurētspējas palielināšanos Baltijas valstīs un Eiropas Savienībā," norāda Kampars.

Tajā pašā laikā ministrs informēja, ka EM ir izstrādājusi un iesniegusi izskatīšanai Ministru kabinetā jaunu Eiropas Savienības struktūrfondu programmu, kuras ietvaros Tūrisma attīstības valsts aģentūra kopā ar uzņēmējiem un nevalstiskajām organizācijām 2011.gadā īstenos virkni pasākumus ārvalstu tūristu piesaistīšanai, tādējādi sekmējot Latvijas tūrisma starptautisko konkurētspēju, un iekšzemes tūrisma attīstībai, šiem mērķiem novirzot 1,5 miljonu latus.

Jau ziņots, ka tūrisma nozares pārstāvji apņemas radīt jaunas darbavietas, nodrošināt papildus ieņēmumus budžetā un cenu samazinājumu izmitināšanas pakalpojumiem.

To paredz Ekonomikas ministra Arta Kampara (JL) un tūrisma nozares nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvju šodien parakstītā vienošanos par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšanu.

Šīs vienošanās parakstīšana starp nozares ministru un tūrisma nozares pārstāvjiem ir precedents, kas uzliek par pienākumu abām pusēm pildīt savus iepriekš izteiktos solījumus - valdībai atbalstīt PVN likmes samazināšanu tūrisma nozarei, bet sociālajiem partneriem - ar normatīvā regulējuma izmaiņām nodrošināt ieguvumus tautsaimniecībai jaunu darbavietu veidā.

Samazinātās PVN likmes piemērošanas gadījumā nevalstisko organizāciju tūrisma nozares pārstāvji apņemas divpadsmit mēnešu laikā no samazinātās PVN likmes stāšanās spēkā nodrošināt vismaz 2000 jaunu darba vietu rašanos izmitināšanas sektorā, kas, vadoties no Centrālās Statistikas pārvaldes datiem par vidējo darba algu viesnīcu sektorā, radīs papildu ieņēmumus valsts budžetā no sociālā nodokļa vismaz 2,9 miljonu latu un pašvaldību budžetā no iedzīvotāju ienākuma nodokļa vismaz 1,76 miljonu latu apmērā.

Nozares pārstāvji, parakstot šo vienošanos, arī apņemas nodrošināt cenu samazinājumu viesu izmitināšanas apkalpojumiem 5%-10% apmērā, kas sekmētu Latvijas kā tūrisma galamērķa konkurētspējas palielināšanos Baltijas valstīs un Eiropas Savienībā.

Vienošanos no tūrisma nozares puse parakstīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Naglis, Latvijas Tūrisma aģentu asociācijas prezidente Kitija Gitendorfa, Latvijas lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele, Latvijas jaunatnes tūrisma mītņu asociācijas "Apceļo Latviju" valdes priekšsēdētājs Armands Muižnieks, Latvijas Piļu un muižu asociācijas prezidents Jānis Lazdāns un Latvijas Kempingu asociācijas valdes priekšsēdētāja Dace Markvarte.