Vašingtonā paraksta aizdevuma līgumu par Pasaules Bankas 200 miljonu eiro aizdevumu Latvijai

Šodien Vašingtonā tika parakstīts aizdevuma līgums ar Pasaules Banku (PB), kas paredz iespēju Latvijai nepieciešamības gadījumā izmantot finanšu resursus 200 miljonu eiro (140 miljonu latu) apmērā finanšu sektora vajadzībām.

Aizdevuma līgumu parakstīja Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks ASV Andrejs Pildegovičs un PB Centrāleiropas un Baltijas valstu departamenta direktora vietas izpildītājs Teodors Ahlers, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas Preses nodaļas vadītāja Elīna Dobulāne.

Pildegovičs izteica pateicību PB par aizdevuma piešķiršanu, kā arī atzinīgi novērtēja Latvijas un bankas ekspertu sadarbību aizdevuma līguma sagatavošanas procesā.

PB aizdevums ir daļa no finanšu atbalsta Latvijai 7,5 miljardu eiro (5,27 miljardu latu) apmērā, par kura sniegšanu 2008.gada 19.decembrī vienojās Eiropas Komisija, Starptautiskais Valūtas fonds, PB, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka un vairākas Eiropas Savienības dalībvalstis.

PB kopējais aizdevums Latvijai paredzēts 400 miljonu eiro (280 miljonu latu) apmērā, informēja Dobulāne, norādot, ka patlaban sadarbībā ar PB tehniskās palīdzības ekspertiem notiek darbs pie aizdevuma līguma nosacījumu izstrādes atlikušajiem 200 miljoniem eiro (140 miljoniem latu), kas paredzēti sociālā sektora vajadzībām ar mērķi mazināt krīzes un strukturālo reformu radīto nelabvēlīgo ietekmi uz sabiedrības vismazāk aizsargāto daļu.

Finanšu ministrija uzsver, ka dažādas valsts institūcijas aizdevuma saņemšanai veica plašus pasākumu sistēmas stiprināšanai vidējā termiņā, sagatavojot izmaiņas tiesību aktos un pilnveidojot banku uzraudzības pasākumus. Tāpat esot veiktas strukturālas reformas, kuru īstenošana mazinās potenciālo nākotnes krīžu draudus.

Kā ziņots, PB pārstāvji 22.septembrī pavēstīja, ka ir apstiprinājusi apstiprinājusi 200 miljonu eiro (140 miljonu latu) aizdevumu Latvijai.

Bankas izpildu padome apstiprinājusi aizdevuma projektus piecām valstīm. Apjomīgākais aizdevums ticis Indijai, kas saņems 4,3 miljardus dolāru (2,15 miljardus latu).

Pārējās PB kredītu saņēmējas ir Ungārija, Nepāla un Vjetnama.

Aizdevuma mērķis ir atbalstīt Latvijas valdību tās centienos stiprināt banku sektoru un saglabāt ilgtermiņa finanšu stabilitāti, teikts bankas paziņojumā presei.

Svarīgākais