Saeimas komisijas vadītāja: Nākamgad plānotais sociālā budžeta samazinājums ir nesaprātīgs

Nākamgad plānotais sociālā budžeta samazinājums ir nesaprātīgs, uzskata Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (TP).

Barča skaidroja: plānotā sociālā budžeta samazinājuma summa - 90 miljoni latu - ir līdzekļu apmērs, kas šogad nepieciešams vienā mēnesī visu pensiju un pabalstu izmaksai.

Ja budžets tiks samazināts par 40 miljoniem latu, tad jau tagad ir skaidrs, ka tiks samazināti maternitātes, slimības un bezdarbnieku pabalsti.

Barča uzskata, ka arī šāds samazinājums būs signāls cilvēkiem nemaksāt sociālo nodokli, jo viņu iemaksas netiks ņemtas vērā.

Saeimas Sociālās drošības apakškomisija nākamnedēļ uzklausīs Finanšu un Labklājības ministrijas pārstāvjus par nākamā gada budžeta veidošanu un plānotajiem samazinājumiem.

Barča uzskata, ka jāmeklē citi varianti, kā nākamgad samazināt budžeta izdevumus. "Un galu galā jādomā ne tikai par ietaupīšanu, bet arī par to, kā sākt pelnīt," norādīja Barča.

Kā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (TP/Liepājas partija) šovakar sacīja Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants", viņas skatījumā, jebkura pabalstu vai pensiju samazināšana nav atbalstāma un valdības izteiktie budžeta samazinājumi sociālajā sfērā nav saprātīgi.

"Budžeta izdevumu samazināšanas procesā ir jāizdiskutē visas iespējas, un patlaban šis process ir tikai sācies," uzsvēra Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājas biedre Silva Bendrāte (JL), norādot, ka pēc valsts pārvaldes funkciju izvērtēšanas situācija ar budžeta izdevumu samazināšanu var mainīties.

Savukārt Saeimas deputāts Andris Bērziņš (ZZS) raidījumā uzsvēra, ka Zaļo un zemnieku savienība Saeimā par 90 miljonu latu samazinājumu sociālajā budžetā nebalsos. "Mums jau tagad nav nekāda sociālā spilvena, ir tikai spilvendrāna," iespējamos samazinājumus sociālajā sfērā komentēja deputāts.

Viņa skatījumā, līdzekļus var atrast arī citās sfērās. "Mums steidzīgi vajag pārdot to banku, kurā ir ieguldīts viens miljards latu," sacīja Bērziņš, uzsverot, ka "aiz skaitļiem vispirms nepieciešams saskatīt cilvēkus, lai neveidotos sociālie nemieri, jo politiskā drosme, par ko pašlaik tik aktīvi tiek runāts, nav iedzīt cilvēkus izmisumā".

Kā ziņots, iespējamie pabalstu griesti, līdz kuriem tiem netiks piemēroti samazinājumi, varētu būt 350 lati, šodien pēc valdības sēdes žurnālistiem pieļāva labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Pabalstu daļai, kas būtu lielāka par minēto summu, varētu tikt piemērots samazinājums par 50%. Savukārt māmiņu algu samazināšanai varētu tikt piemērots pārejas periods, ievērojot tiesiskās paļāvības principu.

Par iespējamajiem risinājumiem gan vēl gaidāmas diskusijas valdībā, uzsvēra ministrs.

Kā ziņots, premjers Valdis Dombrovskis (JL) pagaidām nesola skaidru atbalstu mazākam izdevumu samazinājuma apjomam sociālajā jomā, uzsverot, ka par to vēl valdībā būs jādiskutē.

Dombrovskis šodien žurnālistiem atzina, ka labklājības ministrs šodien valdībā esot iesniedzis priekšlikumus par izdevumu samazinājumu 40 miljonu latu apmērā, kas ir krietni mazāk nekā iepriekš nolemtais.

Valdībai tagad būšot jāvērtē, kur papildus ņemt 50 miljonus latu un vai vispār būs iespējams veikt papildu pārdales un samazinājumus citās nozarēs, norādīja premjers.

Iepriekš valdības pieņemtais lēmums gan paredz, ka sociālajai funkcijai izdevumi tiek mazināti par 92 miljoniem latu.

Svarīgākais