Valsts uzņēmumu apgrozījums pērn samazinājies par 5%

Valstij piederošo uzņēmumu kopējais apgrozījums pērn, salīdzinot ar 2008.gadu, samazinājies par 5%, liecina pārskats par Latvijas valstij piederošajiem aktīviem 2009.gadā.

2008.gadā valsts uzņēmumu kopējais apgrozījums veidoja 2,366 miljardus latu, bet pērn tas bija samazinājies līdz 2,256 miljardiem latu.

Apgrozījuma ziņā lielākās ir transporta un enerģētikas nozares - katra ar gandrīz 700 miljonu latu lielu apgrozījumu, bet abas kopā tās veido turpat vai divas trešdaļas valstij piederošo uzņēmumu apgrozījuma.

Transporta nozarē aptuveni 80% apgrozījuma veido "Latvijas Dzelzceļš" un "airBaltic".

"Latvenergo" koncerns ar 500 miljoniem latu 2009.gadā bija apgrozījuma ziņā lielākais valsts uzņēmums un veidoja 22% no valsts uzņēmumu kopējā apgrozījuma.

Valstij piederošie nekustamā īpašuma uzņēmumi kopējā apgrozījumā nav iekļauti.

Kā ziņots, kopējā valstij piederošā vērtība uzņēmumos un nekustamajā īpašumā sasniedz 3,68 miljardus latu, liecina pārskats.

Uzņēmumu aktīvu kopējā vērtība 2009.gada beigās bija 7,15 miljardi latu, bet saskaņā ar ekspertu veikto analīzi aprēķinātā valstij piederošā daļa uzņēmumu kopējā vērtībā ir 2,06 miljardi latu.

Rīgā atrodošos valstij piederošu vai tiesiskā valdījumā esošu nekustamo īpašumu kopējā vērtība ir aptuveni 1,62 miljardi latu.

Pārskatā apskatīti un analizēti vairāk nekā 140 valstij pilnībā vai daļēji piederoši uzņēmumi.

Apskatu sagatavojuši Latvijas un Baltijas valstu finanšu jomas profesionāļi sadarbībā ar bezpeļņas organizāciju "Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūts" un Ministru prezidenta biroju.

Projektā līdzdarbojušies dažādi nozaru eksperti, piemēram, "Deloitte Latvia", "DnB Nord", "Eko investors", "Evli Securities", "Gild Bankers", "KPMG", "NASDAQ OMX Riga", "PricewaterhouseCoopers", "Prudentia", "Resolution UAB", "SEB Enskilda" un "Swedbank Corporate Finance" pārstāvji.

Svarīgākais