Vasaras karstums nācis par labu tūrisma nozarei

Karstā vasara bijusi labvēlīga tūrisma un viesnīcu industrijas pārstāvjiem, kuriem karstais laiks papildus ar pievienotās vērtības nodokļa samazināšanu šovasar ļāvis piesaistīt krietni vairāk tūristu nekā iepriekšējā vasarā, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja "SEB bankas" sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

"Patīkams laiks komplektā ar zemākām cenām spēj ieinteresēt tūristus no dažādām pasaules valstīm," sacīja Rudzītis.

Viņaprāt, karstā vasara bijusi veiksmīga arī tirgotājiem, turklāt ne tikai tiem, kuri tirgoja atspirdzinošos dzērienus vai saldējumu. Salīdzinoši labi rezultāti arī ilglietošanas preču tirdzniecībā - to vairāk gan ietekmējusi nevis karstā vasara, bet gan iedzīvotāju noskaņojuma un nākotnes vērtējuma uzlabošanās.

Otrā ceturkšņa iekšzemes kopprodukta dati apliecina, ka tautsaimniecība lēnām sāk atveseļoties, tomēr ir vairāki riski, kas varētu ietekmēt pašlaik vērojamo atveseļošanās procesu, saka eksperts. Pirmkārt, tuvojošās Saeimas vēlēšanas un politiķu pirmsvēlēšanu izteikumi rada bažas investoros par iespējamiem pārsteigumiem un nepārdomātiem lēmumiem. Otrkārt, Saeimas vēlēšanu norises dēļ joprojām "miglā tītas" ir nākamā gada budžeta aprises un plānotie konsolidācijas pasākumi, tajā skaitā izmaiņas nodokļu politikā, kas ietekmēs Latvijas uzņēmējus un patērētājus. Šie faktori attur arī kredītreitingu aģentūras no Latvijas valsts kredītreitinga palielināšanas, kas būtu labs signāls investoriem.

"Treškārt, nenoteiktība par pasaules ekonomikas virzību nākamgad un risks, ka globālā ekonomika varētu piedzīvot otro krīzes vilni, neļauj pārliecinoši apgalvot, ka gaidāms tālāks straujš eksporta apjomu pieaugums un noturīga ekonomikas izaugsmi nākamo ceturkšņu laikā," piesardzīgs par ekonomikas perspektīvām ir Rudzītis.

Kā ziņots, pagājušā vasara ar vidējo gaisa temperatūru plus 18,4 grādi pēc Celsija skalas vidējos temperatūras rādītājus pārsniegusi par 2,6 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Tādējādi aizvadītā vasara bijusi vissiltākā Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Līdz šim vissiltākās - 2002.gada - vasaras vidējā gaisa temperatūra šogad tika pārsniegta par 0,4 grādiem.

Svarīgākais