Dombrovskis: Latvija no krīzes iziet ātrāk, nekā gaidīts

Latvija no krīzes iziet ātrāk, nekā bija plānots, šodien Latvijas Transatlantiskās organizācijas (LATO) rīkotās "Rīgas konferences 2010" laikā žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

"Kaut arī šogad tika prognozēta 4% ekonomiskā lejupslīde, pēc jaunākajiem Finanšu ministrijas datiem, šī prognoze ir sarukusi līdz 2%, daži eksperti pat pauž 1,5% krituma prognozi," sacīja Dombrovskis.

Tāpat Ministru prezidents norādīja uz ekonomikas izaugsmi šā gada pēdējos divos ceturkšņos.

"Pēdējā pusotra gada laikā esam mēģinājuši mainīt ekonomikas struktūru ar Eiropas Savienības fondu un citu līdzekļu palīdzību. Vislielāko izaugsmi piedzīvojusi industriālā ražošana un eksports," ziņoja Dombrovskis.

Premjers arī pauda viedokli, ka Latvijā finansiālā situācija uzlabojas, norādot, ka budžets tiek pildīts pat mazliet virs plāna. "Tas ir uz pareizajām sliedēm," piebilda Dombrovskis.

Uz jautājumu, kā vērtē nedēļas sākumā notikušo Vācijas kancleres Angelas Merkeles vizīti Latvijā, Dombrovskis atbildēja, ka vizīte ļāvusi stiprināt abu valstu attiecības, kā arī devusi iespēju pārrunāt ekonomiskās sadarbības un enerģētikas politikas jautājumus.

"Ir skaidrs, ka Latvijai jātiek vaļā no enerģētiskās salas statusa, ko radījusi simtprocentīga atkarība no "Gazprom" gāzes piegādēm," pauda premjers.

Savukārt, atbildot uz to, kā Ministru prezidentam sokas ar pirmsvēlēšanu kampaņu, viņš atbildēja, ka nekoncentrējas uz kampaņu tik ļoti kā uz pašreizējo valstisko problēmu risināšanu.

"Taču pagaidām kampaņa norit relatīvi labi. Publiskās domas aptaujas liecina, ka par spīti pērn un šogad realizētajām budžeta konsolidācijām vēlēšanās varam cīnīties par pirmo vai otro vietu," pārliecināts ir Dombrovskis.

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais