Eksporta kāpums drīz var izsīkt

Latvijā vērojamais eksporta kāpums nav ilgtspējīgs un drīzumā tas var izsmelt straujo gaitu, ja netiks nodrošināta ilgtermiņa attīstība un investīcijām labvēlīga vide, biznesa portālam "Nozare.lv" pauda AS "SEB banka" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

Kā stāsta Gašpuitis, eksporta līkne turpina "šauties debesīs", uzrādot pieaugumu gada laikā par 41,9%, tomēr eksporta izaugsmei turpinot sekot arī imports, kas procentuāli uzrādot mazāku sniegumu - 29,4% pieaugumu.

"Tomēr nominālajos eksporta apjomos eksports joprojām nespēj noķert importu, kura pārsvars jūlijā pieaudzis līdz 98,6 miljoniem latu," klāsta eksperts.

Gašpuitis vēsta, ka eksporta apjoms šā gada pirmajos septiņos mēnešos sasniedzis 2,45 miljardus latu, kas salīdzinājumā ar pagājušo gadu pieaudzis par 25,8% jeb 502,1 miljonu latu.

Lielākā eksportējošā nozare ir kokrūpniecība, otrā lielākā eksportējošā nozare ir metālrūpniecība, kam seko elektroiekārtu eksports un mehānismu un mehānisko ierīču eksports. Lielākais kāpums bijis kokrūpniecībā, kur eksports audzis par 59% jeb 185,4 miljoniem latu, metālapstrādē - 36%, naftas un tās produktu - 45%, kā arī alkoholisko un bezalkoholisko dzērienu eksportā - 60%.

"Ne visas lielākās nozares piedzīvojušas arī lielāko eksporta pieaugumu," piebilst Gašpuitis.

Savukārt imports šā gada septiņos mēnešos esot sasniedzis 3 miljardu latu robežu, kas salīdzinājumā ar atbilstošo periodu pērn ir audzis par 11,6% jeb 312 miljoniem latu.

Negatīvā tirdzniecības bilance septiņos mēnešos sasniegusi 550 miljonus latus. Vispozitīvākā bilance ir kokrūpniecībai ar tās produktiem, graudaugiem, dzelzij, tēraudam un alkoholam, kā arī pienam un tā produktiem.

Pēc eksperta domām, negatīvā bilance joprojām apliecinot lielo Latvijas enerģētisko atkarību un atkarību kopumā no importa preču iegādes, jo preču saraksts, kam ir negatīva tirdzniecības bilance, ir ievērojami garāks nekā pozitīvās bilances precēm.

"Kopējā aina uzrāda negatīvu bilanci gan vairumā pārtikas produktu, gan vairumā patēriņa preču. Tādēļ, neskatoties uz iespaidīgo eksporta kāpumu, jādomā par eksporta dažādošanu un tā vērtības celšanu, lai radītu pamatu šo preču iegādei," pārliecināts ir ekonomists.

Jau ziņots, ka šā gada jūlijā eksporta un importa apjomi sasnieguši augstāko līmeni kopš 2008.gada beigām, taču trešo mēnesi pēc kārtas turpināja pieaugt tirdzniecības deficīts.

Jūlijā, preču eksportam ievērojami pieaugot, sasniegts augstākais rādītājs kopš 2008.gada oktobra. Sezonālo faktoru negatīvo ietekmi kompensējis eksporta pieaugums koka, tekstilmateriālu un dzelzs apstrādes nozarē. Būtiski auguši arī importa apjomi, sasniedzot augstāko rādītāju kopš 2008.gada decembra.

Svarīgākais