Notiks Baltijas Ekonomikas forums

23. un 24.septembrī Rīgā notiks ikgadējais 11.Baltijas Ekonomikas forums. Šogad forumā ir plānota uzņēmēju, politiķu un ekspertu plašāka diskusija par Baltijas valstu gūto pieredzi, pārvarot globālo ekonomisko un finanšu krīzi, par iespējām un izaicinājumiem reģiona konkurētspējas celšanai Eiropas Savienības Stratēģijas Baltijas jūras reģionam ietvaros.

Foruma pirmajā dienā uzstāsies Latvijas Republikas ekonomikas ministrs Artis Kampars un Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Plānota arī Igaunijas ekonomikas un komunikāciju ministra Juhana Parta (Juhan Parts) līdzdalība. Baltijas valstu uzņēmēji dalīsies savā pieredzē par šķēršļiem, kas kavē pilnībā izmantot ES vienotā tirgus sniegtā iespējas, un apmainīsies viedokļiem par to, kas darāms, lai uzlabotu uzņēmējdarbības vidi reģionā.

Foruma ietvaros notiks Latvijas Komercbanku asociācijas rīkota debate par globālās krīzes ietekmi uz banku nozari un nākotnes scenārijiem, kurā piedalīsies reģiona banku vadītāji un finanšu speciālisti.

Korporatīvās pārvaldības loma valsts uzņēmumos forumā tiks apspriesta no dažādiem aspektiem, piemēram - privatizēt vai veiksmīgāk pārvaldīt. Šajā diskusijā piedalīsies "Nordea" grupas vadītājs un Zviedrijas uzņēmumu korporatīvās pārvaldības padomes priekšsēdētājs Hans Dalborgs (Hans Dalborg), OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija) vecākais ekonomists Hans Kristiansens (Hans Christiansen), Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce, Valsts kontroliere Inguna Sudraba, Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta valdes loceklis Īens Plenderleits (Ian Plenderleith).

Foruma ietvaros ir plānotas diskusijas par vairākām sadarbības prioritātēm ES Stratēģijas Baltijas jūras reģionam ietvaros. Baltijas valstu zinātnieki un praktiķi forumā spriedīs par to, kā stiprināt saikni starp izglītību, uzņēmējdarbību un pētniecību, lai nodrošinātu reģiona ekonomisko izaugsmi. Sesiju vadīs LIAA Zināšanu un inovācijas sistēmas departamenta direktors Māris Ēlerts, tajā piedalīsies EK Pētniecības un zinātnes ģenerāldirektorāta Pārvaldības un ētikas nodaļas vadītājs Pēteris Zilgalvis, Visoriai Informācijas tehnoloģiju parka attīstības direktors Sauļus Arelis (Saulius Arelis) un citi.

Savukārt, piedaloties Latvijas un Lietuvas satiksmes ministriem, atsevišķā sesijā notiks uzņēmēju un ekspertu viedokļu apmaiņa par to, kā sekmēt Baltijas jūras reģiona pieejamību transporta sektorā. Šajā sesijā ir plānota Baltkrievijas satiksmes ministra uzstāšanās.

Forumu noslēgs sesija par finanšu resursu pieejamību un publiskā un privātā finansējuma lomu, kuru ievadīs EK komisārs A. Piebalgs, un tajā piedalīsies Ziemeļu Investīciju bankas prezidents Džonijs Akerholms (Johnny Åkerholm) un "Swedbank" vadītājs Baltijā Hakans Bergs (Hakan Berg).

Baltijas Ekonomikas forums ir starptautisks pasākums, kas kopš 1999.gada notiek vienā no Baltijas valstīm - Latvijā, Lietuvā vai Igaunijā. Forums kļuvis par tradicionālu Eiropas Savienības, Krievijas, NVS valstu amatpersonu un biznesa līderu tikšanās vietu, lai apspriestu Baltijas reģionam svarīgas un aktuālas tēmas - iestāšanos Eiropas Savienībā, Baltijas valstu nacionālo konkurētspēju, transporta infrastruktūras attīstību un citas.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais