Uzņēmēji neapmierināti ar lielo birokrātiju

Tā vietā, lai visus resursus ieguldītu eksportspējīgu produktu ražošanā, uzņēmēji ir spiesti algot papildu darbiniekus, lai ražotu papīrus ierēdņiem, biznesa portāla "Nozare.lv" rīkotajā diskusijā ar politiķiem atzina dažādu nozaru uzņēmumu vadītāji.

Mēbeļu ražotāja un pārdevēja SIA "Daiļrade koks" valdes priekšsēdētājs Andris Jansons pauda neizpratni par to, kāpēc tik daudz dažādu papīru ir jāpilda ražojošiem uzņēmumiem. "Tas ir pilnīgs sviests. Plus par to vēl visi zviedz. Ir vajadzīgs civilās aizsardzības plāns, lai varētu eksportēt mēbeles. Sviests..." sašutumu neslēpa Jansons.

Arī biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja akcentēja, ka visas administratīvās un birokrātiskās lietas ir ne tikai darbs, bet arī izmaksas.

"Pārstāvu sabiedrisko organizāciju, kas ilgi strādā ar dažādākajām ministrijām un likumdevējiem. Tas ir apbrīnojami, kas notiek. Aizejam uz kādu iestādi vai ministriju runāt par kādu jaunu procedūru, bet viņi atbild - tas taču ir tikai viens papīrs, tas nekas! Bet vēl ir 15 tādi citi! Lai visus papīrus uzturētu, ir nepieciešami papildu darbinieki. Tā vietā, lai saražotu produktu, kuru varētu eksportēt, ražojam papīrus," sacīja Dzelzkalēja.

Jansons minēja arī kādu konkrētu piemēru no dzīves, proti, Valmierā viena "Daiļrades koka" ražotne kļūdas pēc papīros ir nodēvēta par biroja ēku. Nodokli pašvaldība ņem kā par biroja ēku, taču uzņēmēja mēģinājumi šo kļūdu novērst jau trīs gadu garumā ir izvērtušies nesekmīgi, un tas joprojām nav izdevies, jo pašvaldība atbild, ka tur neko nevar darīt. Līdz ar to mēbeļu ražotājs patlaban esot lielākais biroja ēkas īpašnieks Valmierā.

"Par labu Latviju" (PLL) valdes loceklis Mārtiņš Zemītis uzņēmējam solīja šo problēmu atrisināt, piezvanot Valmieras mēram.

Ar veidu, kā Latvijā tiek mēģināts nokārtot lietas, neapmierināts bija drošības risinājumu kompānijas "G4S" valdes priekšsēdētājs Edgars Zālītis, kura skatījumā situācija, kad, lai palīdzētu uzņēmējam nokārot papīrus, ir jāveic īpašs zvans pilsētas mēram, ir absurda.

Viņš Zemīti aicināja vispirms piezvanīt tiem 200-300 "G4S" konkurentiem, kuri nemaksā nodokļus. Zemītis gan nesteidza sniegt pārliecinošu "jā", bet pēc neilgas pauzes un atkārtota uzņēmēja jautājuma, vai politiķis var šādu zvanu veikt, atbildēja: "Varam."

Neviens no klātesošajiem politiķiem gan nesteidza atsaukties jau konkrētam Zemīša aicinājumam pieteikties veikt šos zvanus, lai gan uzņēmējs solīja sarūpēt arī nepieciešamos tālruņa numurs.

Savukārt Jansons sniedza konkrētu piemēru tam, cik nopietni uzņēmējus ietekmē konkurentu vēlme izvairīties no nodokļu maksāšanas. "Daiļrade koks" aiztaisīja savu ražotni Siguldā, jo tuvējā apkārtnē saskaitīja 15 citas ražotnes, kas strādāja, nemaksājot nodokļus. "Siguldā strādājām kā profesionāli tehniskā skola - četru mēnešu laikā apmācījām darbiniekus un viņi aizgāja strādāt blakus, kur aploksnē saņem 300-400 latus, bet mēs ar saviem oficiālajiem 300 latiem esam nekonkurētspējīgi."

Diskusijā piedalījās arī Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas valdes priekšsēdētāja Kitija Gitendorfa, Zaļo un zemnieku savienības pārstāvis Armands Krauze un "Visu Latvijai!-TB/LNNK" pārstāvis Ģirts Lapiņš.

"Nozare.lv" uz politiķu diskusiju ar uzņēmējiem bija aicinājusi arī "Saskaņas centra" pārstāvi, kurš neieradās.

Ekonomika

No 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki, kooperatīvi un zinātniskās institūcijas varēs pieteikties 79,748 miljonu eiro atbalstam vairākos pasākumos saimniecību vai uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, energoefektivitātes palielināšanai, biodrošības pasākumu ieviešanai un citām aktivitātēm, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Svarīgākais