Latvijas kredītreitinga paaugstinājums varētu būt pēc Saeimas vēlēšanām

Drīz pēc Saeimas vēlēšanām un jaunās valdības apstiprināšanas Latvijai tiks paaugstināts arī pats kredītreitings, ne tikai kredītreitinga prognoze, biznesa portālam "Nozare.lv" prognozēja aptaujātie banku ekonomisti un analītiķi.

"DnB Nord bankas" analītiķa Pētera Strautiņa skatījumā, starptautiskās reitingu aģentūras "Fitch Ratings" šodien paaugstinātais Latvijas kredītreitinga nākotnes novērtējums no negatīva uz stabilu ir likumsakarīgs lēmums, jo Latvijas ekonomikas perspektīvas ir ievērojami uzlabojušās un šis process sākās jau 2009.gada pavasarī.

"Tieši aizvadīto trīs mēnešu laikā būtisku labu jaunumu nav bijis, taču reitinga aģentūras uz visu reaģē lēni," atzina eksperts.

Viņaprāt, daudz operatīvāku Latvijas riska vērtējumu var iegūt finanšu tirgos. Strautiņa skatījumā, interesanti ir tas, ka Latvijas kredītriska apdrošināšanas cena jau ir nokritusies zem Īrijas līmeņa, kaut arī Īrijai joprojām ir visai augsts investīciju līmeņa reitings, bet Latvijai, "Fitch Ratings" skatījumā, joprojām pienākas tikai spekulatīvā līmeņa reitings, kaut arī šīs kategorijas augstākā pakāpe.

"Domāju, ka Latvijas valsts parāds ir ievērojami zemāks nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, ekonomika ir atsākusi izaugsmi, un arī budžeta deficīta samazināšanā ir panākts ievērojams progress, turklāt ekonomika no nākamā gada augs straujāk nekā ES vidēji," optimistiski noskaņots ir Strautiņš.

"SEB bankas" sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis atgādina, ka "Fitch Ratings" ir pēdējā no lielajām kredītreitingu aģentūrām, kas paaugstinājusi Latvijas kredītreitinga skatījumu no negatīva uz stabilu. Arī viņam šis solis nav pārsteigums, jo Latvijas makroekonomiskie rādītāji ir uzlabojušies, var vērot stabilizāciju Latvijas tautsaimniecībā, pieaugumu rūpniecībā un eksporta apjomos, bezdarba pieauguma tendences neturpināšanos.

"Latvijas kredītreitings joprojām gan ir vairākas pakāpes zemāks nekā kaimiņiem lietuviešiem un igauņiem, un Latvijas valsts kredītreitinga paaugstināšana būs atkarīga gan no politiskās stabilitātes un valdības spējas turpināt reformas, gan nākamā gada budžeta izstrādes gaitas. Pēc Saeimas vēlēšanām un jaunās valdības izveides, ja valdība turpinās iesāktās reformas un ekonomikas atveseļošanu saistībā ar uzņemtajām saistībām, varam sagaidīt arī valsts kredītreitinga uzlabošanu," sacīja Rudzītis.

Savukārt "Swedbank" galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks akcentēja, ka ziņas no "Fitch Ratings" ir ļoti svarīgas Latvijas investīciju vides uzlabošanai, līdz ar to arī visas ekonomikas attīstībai.

Tāpat kā viņa kolēģi no citām bankām, arī Kazāks atzīst, ka, no makroekonomiskā viedokļa vērtējot, situācija tiešām ir uzlabojusies - gan straujāka, nekā gaidīts, eksporta izaugsme, gan iekšzemes kopprodukta pieaugums otro ceturksni pēc kārtas, gan bezdarba rādītāju uzlabošanās. Arī ekonomiskā vide stabilizējas, uzlabojas situācija valsts budžetā.

"Ja pēc vēlēšanām tiks turpināts darbs līdzšinējā virzienā - sadarbība ar aizdevējiem, strukturālo reformu īstenošana -, arī paša reitinga uzlabošana jau gada beigās vai nākamā gada sākumā ir reālistiska. Jo ātrāk Latvija izkļūs no spekulatīvā kredītreitinga, jo labāk ir valsts tautsaimniecībai un uzņēmējdarbības videi. Uzņēmumiem būs lielāka pieeja finanšu resursiem par lētāku cenu, arī risku apdrošināšanas instrumenti būs pieejamāki, kas uzlabos mūsu uzņēmumu konkurētspēju," skaidroja Kazāks.

"Citadele Asset Management" Tirgus analīzes daļas vadītājs Zigurds Vaikulis, tāpat kā viņa kolēģi, atzinīgus vārdus veltīja Latvijas ekonomikas līdzšinējām atkopšanās pazīmēm, sakot, ka jau vairāk nekā gadu ārējo faktoru iespaidā vērojama stabila uzlabošanās rūpniecības sektoros, bet kopš šī gada sākuma stabilizējies arī iekšējais pieprasījums.

"Latvijas ekonomikas sabrukums, par ko investori baidījās 2009.gada pirmajā pusē, nav noticis. Atveseļošanās nav ātra, bet tā kļūst arvien visaptverošāka, līdz ar to arī maksātspējas riski strauji samazinās, par ko liecina arī Latvijas riska prēmiju kritumi. Ja vien pasaulē un Eiropā nebūs dubultā kritiena, Latvijas ekonomikas riski turpinās mazināties un tam sekos pakāpeniska reitingu uzlabošanās," sacīja Vaikulis.

Viņaprāt, pašreizējā situācijā Latvija vairāk atbilst "Fitch Ratings" investīciju reitinga definīcijai, nevis pašreizējā spekulatīvā reitinga aprakstam. Ņemot vērā milzīgos ārvalstu piešķirtos naudas uzkrājumus Valsts kasē (aptuveni 1,3 miljardi latu) un joprojām teorētiski pieejamo palīdzības apjomu (no Ziemeļvalstu un citu valstu solītās palīdzības Latvija vēl nav paņēmusi ne santīmu), Latvijas maksātnespējas risks pašlaik ir zems, pat tuvs nullei, pārliecināts ir analītiķis.

"Tas, kas pašlaik vēl ir nedaudz miglā tīts, - cik veiksmīgi Latvijai izdosies pēc pāris gadiem refinansēt saņemto ārvalstu palīdzību. Kamēr te nebūs konkrētas skaidrības, reitingi strauji necelsies. "Fitch Ratings" piešķirto reitingu atgriešanās investīciju kategorijā diez vai notiks tuvāko pāris gadu laikā," piesardzīgs bija Vaikulis.

Kā ziņots, "Fitch Ratings" pārvērtējusi Latvijas nākotnes vērtējumu un paaugstināja to no negatīva uz stabilu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Finanšu ministrijas Komunikāciju daļā.

No negatīva uz stabilu Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējums mainīts, pamatojoties uz finanšu un ekonomiskās situācijas uzlabošanos Latvijā, kā arī valsts ārējās likviditātes rādītāju pozitīvajām tendencēm.

""Fitch Ratings" pārskatījusi mūsu nākotnes attīstības vērtējumu un pieņēmusi lēmumu to paaugstināt. Lēmums apliecina, ka Latvijas valdības darbs novērtēts atzinīgi. Šis novērtējums ir ļoti svarīgs ārvalstu investoriem un visai starptautiskajai sabiedrībai, jo tas ir nozīmīgs signāls, kas apstiprina Latvijas paveikto ekonomiskās krīzes pārvarēšanā," sacīja finanšu ministrs Einars Repše (JL).

"Fitch Ratings" norāda uz makroekonomisko rādītāju uzlabošanos: maksājumu bilances tekošā konta pārpalikumu 9,8% no iekšzemes kopprodukta (IKP) 2009.gadā salīdzinājumā ar 2007.gadu, kad tekošā konta deficīts sasniedza 22,3% no IKP.

Tiek arī norādīts uz veiksmīgi īstenotajiem budžeta konsolidācijas pasākumiem, kas ļāvuši valdības fiskālo deficītu 2009.gadā noturēt 9% no IKP līmenī.

Aģentūra "Fitch Ratings" 2010.gadā prognozē valdības fiskālā deficīta samazinājumu salīdzinājumā ar 2009.gadu un novērtē to 8,5% no IKP apmērā.

Finanšu tirgus uzlabošanos raksturojot arī valsts īstermiņa parādzīmju aizvietošana ar gada, divu un trīs gadu obligācijām, kā arī citi uzlabojumi banku sektorā.

Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējuma uzlabošanās apliecina pozitīvās iekšējā un ārējā finanšu tirgus un ekonomikas attīstības tendences, veicina uzticību Latvijai starptautiskajos finanšu tirgos, kā arī palielina investoru konfidences pieaugumu, uzsver Finanšu ministrija.

Ekonomika

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) regulāri veic patēriņa preču cenu salīdzinājumu valsts lielāko pārtikas veikalos kopš 90.gadu vidus. Vidējās cenas aprēķina atbilstoši mazumtirdzniecības uzņēmumu cenu zīmēs norādītām, nerēķinot akciju cenas.

Svarīgākais