Krievija varētu paplašināt graudu eksporta aizliegumu

Krievija apsver iespēju graudu eksporta aizliegumu atcelt tikai tad, kad būs nokulta nākamā gada raža. Līdzšinējais aizliegums eksportam bija noteikts līdz gada beigām.

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins, stāstot par iespējām paplašināt aizliegumu, tā arī nepateica, tieši kad tā termiņš beigsies. Viņš vien paziņoja, ka eksporta aizliegums visiem graudu tirgus dalībniekiem nodrošināšot paredzamību un stabilitāti.

Graudu cenas pasaulē Krievijas sausuma un ugunsgrēku izraisīto ražas postījumu dēļ pēdējā laikā ir cēlušās, un šodien kviešu cenas pasaules tirgos pieauga par 1,4 procentiem.

Krievija ir viena no lielākajām graudu eksportētājām pasaulē, tomēr šogad Krievijas raža ir par aptuveni 40 procentiem zemāka nekā pērn. 2009. gadā tika nokulti 97 miljoni tonnu, bet šogad — vien 60 miljoni. Krievijai šogad graudus nāksies arī importēt, jo tai gadā ir nepieciešami turpat 80 miljoni tonnu graudu.

Ekonomika

Valdības rosinātās izmaiņas Latvijas pensiju sistēmā mudinās 33 % iedzīvotāju domāt par papildu uzkrājumu veidošanu vai investīcijām, taču 24 % no tiem uzkrājumus vai ieguldījumus plāno veikt ārpus pensiju sistēmas, liecina bankas Citadele veiktā iedzīvotāju aptauja.

Svarīgākais