Kampars aicina čehu uzņēmējus investēt Latvijā

Ekonomikas ministrs Artis Kampars šodien, atklājot Čehijas-Latvijas biznesa forumu Prāgā, aicināja Čehijas uzņēmējus sadarboties ar Latvijas uzņēmējiem un investēt Latvijā, informēja Ekonomikas ministrijā.

"Čehijas uzņēmēji vienmēr ir laipni gaidīti Latvijā. Abām valstīm – Latvijai un Čehijai – ir savas īpašās priekšrocības un ievērojams potenciāls. Es aicinu izmantot šīs iespējas un sadarboties," foruma atklāšanā uzsvēra A.Kampars.

Uzstāšanās laikā ministrs atzina, ka Latvijas un Čehijas uzņēmējiem ir iespēja veidot sadarbības projektus tādās Latvijā vēsturiski labi attīstītās nozarēs kā transports un loģistika, mašīnbūve un metālapstrāde, kokapstrāde, pārtikas pārstrāde, informācijas tehnoloģijas, ķīmija un farmācija, tūrisms, izglītība un zinātne.

Tāpat A.Kampars biznesa forumā uzsvēra Latvijas priekšrocības – izdevīgo ģeogrāfisko novietojumu , kas dod uzņēmējiem iespēju ienākt lielajos kaimiņvalstu tirgos Krievijā, Ukrainā un Baltkrievijā.

Ministrs arī uzsvēra, ka Valda Dombrovska valdības īpašas uzmanības lokā ir atbalsta sniegšana uzņēmējdarbībai, lai stimulētu Latvijas ekonomikas galveno vilcējspēku – eksportu.

Savukārt vakar A.Kampars tikās ar Latvijas Čehijas rūpniecības un tirdzniecības ministru Martinu Kocoreku (Martin Kocourek), kuras laikā pārrunāja divpusējās ekonomiskās sadarbības jautājumus. A.Kampars uzsvēra Latvijas vēlmi padziļināt ekonomisko sadarbību ar Čehiju, veicinot informācijas apmaiņu un kontaktus starp abu valstu uzņēmējiem.

Kā ziņots, Kampars no šā gada 29.augusta līdz 31.augustam devies darba vizītē uz Čehiju Valsts prezidenta Valda Zatlera valsts vizītes ietvaros.

2010.gada pirmajā pusgadā Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums ar Čehiju sasniedza 93,8 miljonus eiro (65,6 miljonus latu), kas ierindoja Čehiju 22.vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru starpā.

2010.gada pirmajā pusgadā Latvijas preču eksports bija 55,4 miljoni eiro (39 miljoni latu), savukārt imports bija 38,4 miljoni eiro (27 miljoni latu), tādējādi Čehija bija Latvijas 24.nozīmīgākais eksporta un 18.nozīmīgākais importa partneris.

Latvija eksportē uz Čehiju mašīnas, mehānismus, elektriskās iekārtas, metālus un to izstrādājumus, pārtikas rūpniecības produktus, koksni un tās izstrādājumus, akmens, ģipša, cementa, stikla, keramikas izstrādājumus.

No Čehijas Latvija importē transporta līdzekļus, mašīnas, mehānismus, elektriskās iekārtas, ķīmiskās rūpniecības un saskarnozaru produkciju, pārtikas rūpniecības produktus, plastmasas un izstrādājumus no tām; kaučuku un gumijas izstrādājumus.

Pēc Latvijas Bankas datiem, Čehijas tiešās investīcijas Latvijā veido 4,6 miljonus eiro (3,2 miljonus latu). Galvenokārt investīcijas tika veiktas sabiedriskajos, sociālajos un individuālajos pakalpojumos, tirdzniecībā, apstrādes rūpniecībā. Latvijas tiešās investīcijas Čehijā veidoja 800 000 eiro (561 920 latus).

Saskaņā ar Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" datiem pēc investīcijām Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā Čehija ierindojas 41.vietā, kopējam investīciju apjomam sasniedzot 3,1 miljonu latu. Latvijā darbojas 62 aktīvi uzņēmumi ar Čehijas kapitālu.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais