Eiropas Komisija kritizē "necaurredzamās" banku pakalpojumu izmaksas

Šodien publicētais Eiropas Komisijas (EK) ziņojums par privātajiem klientiem sniegtiem finanšu pakalpojumiem liecina, ka īpašas problēmas rada grūti saprotama informācija, tostarp "necaurredzami" maksājumi par banku pakalpojumiem, kā arī tas, ka klienti reti maina banku.

Ziņojumā norēķinu kontu cenu struktūras raksturotas kā "ļoti nepārredzamas, tāpēc patērētājiem ir gandrīz neiespējami noteikt, cik daudz viņi maksā, un salīdzināt piedāvājumus".

66% no pētījumā aplūkotajām bankām maksa par pakalpojumiem bijusi tik neskaidra, ka ekspertiem, kas sagatavoja ziņojumu, vajadzēja atkārtoti vērsties pie bankas pēc paskaidrojumiem, lai noskaidrotu konta reālās izmaksas. Austrijā, Francijā, Itālijā un Spānijā ir slikta pārredzamība; tās ir valstis, kurās banku konti izmaksā visvairāk.

Tāpat Eiropas Savienības (ES) tirgus ir sadrumstalots un neļauj patērētājiem izmantot ES iekšējā tirgus priekšrocības. Tikai 9% ES patērētāju 2007. un 2008.gadā mainīja norēķinu kontu.

"Bankas nerūpējas par saviem privātajiem klientiem. Daudzi fakti liecina, ka netiek ievēroti patērētāju tiesību pamatprincipi, proti, konstatētas problēmas, sākot no sarežģītas cenu noteikšanas līdz slēptām izmaksām un beidzot ar neskaidru un nepilnīgu informāciju. Bankām jāsakārto apkalpošanas prakse, mainot kultūru attieksmē pret klientiem. Savukārt dalībvalstu iestādēm jāpilda pienākums īstenot ES patērētāju jomas tiesību aktus," sacīja ES patērētāju komisāre Meglena Kuneva.

Komisija ir nolēmusi risināt šīs problēmas, kas nozīmē noteikt pārredzamības ievērošanu, izmantojot saprotamu un salīdzināmu informāciju un paredzot uzņēmējdarbības veikšanas pamatnoteikumus, norāda iekšējā tirgus komisārs Čārlijs Makrīvijs.

Pētījumā secināts, ka cenas par kontiem ar vidēju izmantošanas pakāpi svārstās no tikai 27 eiro jeb 18,97 latiem Bulgārijā līdz 253 eiro jeb 177,8 latiem Itālijā, kas uzskatāma par lielu cenu. "Intensīvas" izmantošanas gadījumos atšķirība ir vēl izteiktāka, proti, no minimuma 28 eiro jeb 19,67 latiem Bulgārijā līdz maksimumam 831 eiro jeb 584 latiem Itālijā.

Austrijai, Francijai, Itālijai un Spānijai ir slikti pārredzamības rādītāji, un tās ir to valstu skaitā, kurās banku pakalpojumi ir visdārgākie. Bulgārija, Nīderlande, Beļģija un Portugāle, ņemot vērā maksu par norēķinu kontu, ir rangu tabulas apakšā.

Ziņojumā norādīts, ka arī Latvijā vidējās cenas ir dārgākas nekā lielākajā daļā pārējo valstu.