Fliks: "airBaltic" zīmols tiks atdots kompānijai tikai tad, kad to ļaus finanšu rādītāji

Latvijas nacionālās lidsabiedrības AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") zīmols tiks atdots kompānijai tikai tad, kad to ļaus finanšu rādītāji, jo pārdots tas tāpēc, lai tos uzlabotu, šodien pēc tikšanās ar valsts prezidentu Valdi Zatleru paziņoja aviokompānijas prezidents Bertolts Fliks.

Uz jautājumu, vai zīmols tiks atdots pēc nedēļas vai gadiem, Fliks norādīja, ka jautājums jau nav konkrētos laikos, jo "jāskatās, vai finanšu rādītāji to atļaus".

Šis Flika secinājums kārtējo reizi parādīja, ka joprojām valda būtiskas komunikācijas problēmas starp satiksmes ministru Kasparu Gerhardu (TB/LNN) un Fliku, jo ministrs pāris stundu iepriekš pēc tikšanās ar prezidentu skaidroja, ka "zīmols tiks atdots vistuvākajā laikā".

Uz "Nozare.lv" atgādinājumu, ka Fliks skaidri norādījis, ka kompānijas finansiālā situācija nav piemērota zīmola ātrai atdošanai kompānijai, Gerhards no rīta skaidroja, ka te būtisks esot aspekts par kompānijas "dažādiem attīstības virzieniem". Izvērtējot zīmola atdošanu, aktuāls esot jautājums par to, "kāds tad būs paredzētais lielais projekts par lidmašīnas parka nomaiņu".

Savukārt Fliks, lūgts komentēt ministra šī rīta izteikumus, no atbildes izvairījās, skaidrojot, ka "es negribu komentēt to, ko neesmu precīzi dzirdējis", liekot domāt, ka ministra pozīciju viņš nemaz nezina vai negrib zināt, lai gan abas puses apgalvo, ka intensīvi notiek sarunas par zīmola atdošanu.

Fliks arī nekomentēja faktu, ka lidsabiedrības finanšu pārskatā ir ietverta pozīcija, kas liecina, ka "airBaltic" maksās krietnu summu Flika kompānijai par zīmola izmantošanu.

Kā ziņots, pagājušā gada decembrī "airBaltic" pārdevusi savu zīmolu un ar to saistītas piecas preču zīmes "airBaltic" prezidenta Bertolta Flika uzņēmumam SIA "Baltijas aviācijas sistēmas", kas "airBaltic" kontrolē 47,2%. Vienlaikus pārdotas arī preču zīmes "airBaltic.com", "airBaltic Travel.com", "airBaltic Hotels", "Baltic Miles" un "Baltic Taxi".

Saskaņā ar "airBaltic" 2009.gada auditētajā pārskatā minēto uzņēmuma preču zīmju vērtību 13 miljonu eiro jeb 9,136 miljonu latu apjomā pērn noteicis sertificēts un nozarē atzīts vērtēšanas uzņēmums. Atbilstoši pārdošanas līgumam norēķini par preču zīmes iegādi bija jāveic līdz 2010.gada 31.decembrim.

Darījums publiski atklājās tikai augusta sākumā, izraisot vairāku valsts augstāko amatpersonu un sabiedrības sašutumu, jo tika norādīts, ka šādi būtiski tiek mazināta aviokompānijas vērtība. Gerhards sākotnēji stāstīja, ka par darījumu viņam neesot bijis informācijas, tāpēc atbildība tiks prasīta no uzņēmuma padomes. Savukārt Fliks vēlāk paziņoja, ka ar ministru jautājumi par "airBaltic" zīmolu ir pārrunāti, turklāt vairākkārt.

Vēlāk gan Gerhards un Fliks skandālu ap lidsabiedrības zīmola pārdošanu nodēvēja par "vētru ūdensglāzē" un skaidroja ar problēmām līdzšinējā komunikācijā starp akcionāriem.

Ekonomika

Mājokļu cenas Latvijā šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn pieaugušas par 1,1%, kas ir mazāks kāpums nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina ES statistikas biroja "Eurostat" jaunākie dati par 26 bloka dalībvalstīm.

Svarīgākais