Zīle: Nodokļu slogs būtu jāpārliek no mazāk trūcīgajiem uz bagātajiem

Latvijā ir iespējas veikt izmaiņas nodokļu sistēmā, kaut nedaudz pārliekot nodokļu slogu no mazāk turīgajiem uz bagātajiem, komentējot šorīt LNT raidījumā "900 sekundes" Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) sacīto, ka pašlaik Latvijā nav iespēju iesviest progresīvu nodokļu sistēmu, uzsver apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK valdes priekšsēdētājs Roberts Zīle.

Viņš saprot, ka valdībai priekšā ir grūts uzdevums panākt nākamā gada budžetā nepieciešamo fiskālo konsolidāciju. Taču pastāv iespējas ar starptautiskajiem aizdevējiem diskutēt, kādā veidā to panākt. Izmaiņas nodokļu sistēmā nekādā veidā nav pretrunā ar mūsu starptautiskajām saistībām, uzskata Zīle.

Pēc viņa domām, pirmkārt, valdībai būtu jāapsver iespēja jau nākamgad palielināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimuma, kā arī neapliekamo minimumu par apgādājamajiem, kas būtu visnabadzīgāko Latvijas iedzīvotāju un viņu ģimeņu atbalsts brīdī, kad ekonomiskās lejupslīdes rezultātā daudzu darba algas ir ievērojami samazinājušās, bet kredītu nasta palikusi iepriekšējā.

Apvienības valdes priekšsēdētājs arī iesaka Ministru prezidentam budžeta ieņēmumu palielināšanai nākamgad ieviest maksimāli augstu nekustamā īpašuma nodokļa likmi neapdzīvotajiem mājokļiem, kuru lielākā daļa ir komercbanku meitaskompāniju īpašumā. Apsverama būtu arī iespēja aplikt ar lielāku uzņēmumu ienākuma nodokli lielos ārvalstu uzņēmumus Latvijā, kas peļņu izved no valsts un kuriem vajadzētu solidāri ar Latvijas iedzīvotājiem dot savu ieguldījumu krīzes seku pārvarēšanai, uzskata Zīle.

Kā ziņots, šorīt Dombrovskis sacīja, ka viņš pašlaik neredzot nekādu iespēju mazināt kāda nodokļa likmi Latvijā. Pēc viņa teiktā, ļoti būtiski ir tas, kāda nodokļu sistēma ir kaimiņvalstīs - tā nevar būtiski atšķirties.

Dombrovskis skeptiski komentēja pētījumus, kuros ieteikts mazināt nodokļus, norādot, ka pētījumos var rosināt daudz ko. Viņš noliedza iespēju mazināt pievienotās vērtības nodokli pārtikai, jo tas netika darīts pat tā dēvētajos treknajos gados.

Ekonomika

Kas notiks ar šobrīd pustukšo Rīgas brīvostu un citām Latvijas ostām; vai patiesi ostās jāsāk būvēt dārgi elitārie dzīvojamie rajoni un biroju telpas; kādēļ mēs labprātīgi atsakāmies arī no sankcijām nepakļautām kravām un cik saprātīgi rīkojamies naudas pelnīšanā – “Neatkarīgās” saruna ar Rīgas brīvostas bijušo pārvaldnieku Leonīdu Loginovu.

Svarīgākais