Swedbank lielu būvniecības aktivitāti neprognozē

Ekonomikas atgūšanās vēl ir vārga, līdz ar to arī būvniecības aktivitāte tuvākajā laikā būs neliela, uzskata "Swedbank" vecākais ekonomists Mārtiņš Kazāks.

Biznesa portālam "Nozare.lv" viņš skaidroja, ka joprojām ievērojamais kritums būvniecībā ir tikai dabisks, jo būvniecība, īpaši mājokļu segments, atgūstas tikai tad, kad ekonomikas izaugsme ir kļuvusi stabila, bezdarba samazinājums ir noturīgs un mājsaimniecību ienākumi sāk pieaugt.

Viņaprāt, pirmā no ievērojamā krituma sāks atgūties būvniecība, kas saistīta ar ražošanas jaudu palielināšanu, infrastruktūru.

Tomēr ekonomists par pozitīvu tendenci uzskata otrajā pusgadā pret pirmo pusgadu novēroto būvatļauju pieaugumu, kas varētu liecināt par būvnieku noskaņojuma maiņu pozitīvākā gultnē.

Jau ziņots, ka 2010.gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar 2010.gada pirmo ceturksni, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās būvniecības produkcijas apjoms samazinājies par 19,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tajā skaitā ēku būvniecības apjoms otrajā ceturksnī samazinājies par 26,7%, bet inženierbūvju būvniecības apjoms palielinājies par 7,7%.

Faktiskajās cenās būvniecības apjoms 2010.gada otrajā ceturksnī bija 174 miljoni latu, bet šī gada pirmajā pusgadā tas bija 281,1 miljons latu.