Dažādi vērtē VID plānus nozaru asociācijas iesaistīt cīņā ar nodokļu nemaksāšanu

Nozaru asociāciju vadītāji labprāt sadarbotos ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) cīņā ar nodokļu nemaksāšanu, tomēr tiek paustas arī šaubas par šādas sadarbības iespējām, jo trūkst savstarpējās sapratnes starp VID un uzņēmējiem.

Šādus viedokļus biznesa portālam "Nozare.lv" pauda rūpniecības nozaru asociāciju vadītāji.

Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības uzņēmēju asociācijas vadītājs Vilnis Rantiņš sacīja, ka asociācija jau iepriekš sadarbojusies ar VID un turpinās to darīt. "Asociācija ir par godīgiem spēles noteikumiem visiem. Mēs esam par to, lai nodokļu masa uz vienu ražotāju būtu pēc iespējas mazāka, bet lai šos nodokļus maksātu pilnīgi visi ražotāji," uzsvēra Rantiņš.

Būvmateriālu ražotāju asociācijas izpilddirektors Leonīds Jākobsons sacīja, ka VID iecere ir apsveicama un asociācija to noteikti atbalstīs. "Mēs jau labu laiku pirms šīs iniciatīvas publiskošanas tikāmies ar VID pārstāvjiem un mēģinājām rast risinājumus nodokļu nemaksāšanas problēmai," sacīja Jākobsons.

Viņš skaidroja, ka Būvmateriālu ražotāju asociācija ir ieinteresēta apzināt tos uzņēmumus, kas sagrauj nozari. "Redzot, ka tāda pati produkcija, ko ražo arī asociācijas uzņēmumi, tiek tirgota par cenu, kas ir zemāka par pašizmaksu, ir pilnīgi skaidrs, kā šādu cenu var panākt. Tāpēc asociācija noteikti sniegs informāciju VID par šādiem uzņēmumiem," sacīja Jākobsons.

Savukārt Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācijas vadītājs Guntis Strazds par šādu asociācijas sadarbību ar VID bija noskaņots skeptiski. "Problēma ir tā, ka VID ir represīva iestāde un ne vienmēr soda bargums atbilst pārkāpuma smagumam. Diemžēl VID nav audzinošas funkcijas, turklāt savstarpējā saprašanās un uzticība starp asociāciju un VID nebūt nav tik laba," piebilda Strazds.

Viņš sacīja, ka patlaban situācija ekonomikā ir tāda, ka, bargi sodot kādu uzņēmumu par pārkāpumu, uzņēmums var neizdzīvot un pārtraukt darbu. "Un kas tālāk? Tad valsts kasē neieplūst pat tie nodokļi, ko šis uzņēmums līdz šim maksāja," sacīja Strazds.

Arī Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle norādīja, ka VID algu paaugstināšana ir apspriežama, tomēr viņa uzsvēra, ka ir nepieciešams skaidrāks skatījums par to, kā šis solis iederas VID reorganizācijas kontekstā un vai tiks noteikti kādi rezultatīvie rādītāji algu paaugstināšanas efektivitātes izvērtēšanai.

Jau ziņots, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) paredzējis cīņā ar nodokļu nemaksāšanu un izvairīšanos maksāt nodokļus iesaistīt 64 nozaru asociācijas.

VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Ināra Pētersone aģentūrai LETA sacīja, ka "asociācijas ir tas spēks, kas var norādīt valstij uz mīnusiem - administratīviem šķēršļiem, nodokļu politiku un riskiem nodokļu nemaksāšanā".

Līdz ar to VID izvēlējies visas zināmās asociācijas, revidējis tās, un jūlijā 64 no kopumā 87 asociācijām uzaicinātas ar VID sadarboties un palīdzēt Ieņēmumu dienestam izprast un definēt nodokļu nemaksāšanas riskus konkrētā nozarē.

Tāpat asociācijas VID mudinās sniegt informāciju par konkrētiem nodokļu nemaksāšanas gadījumiem to nozarē strādājošo uzņēmumu vidū.

Pēc Pētersones teiktā, patlaban VID mēģina definēt pamata kritērijus, kurus izpildot VID ar konkrēto asociāciju slēdz vienošanos.

Tādējādi, ja šī konkrētā asociācija norāda uz kādu uzņēmumu kā uz iespējamo nodokļu nemaksātāju, tad VID šo informāciju vērtē jau daudz nopietnāk nekā vispārējā rakstura informāciju, kas tiek saņemta gan ar anonīmiem ziņojumiem, gan citā veidā. Līdz ar to asociācijas sniegtos datus VID vērtēs "ārpus rindas" un, ja nepieciešams, konsultēsies ar šo asociāciju, ja būs nepieciešams veikt nopietnas pārbaudes.

Svarīgākais