Paplašināta "Citadeles bankas" padome

Šodien notikušajā AS "Citadeles banka" ārkārtas akcionāru sapulcē no divu līdz piecu cilvēku sastāvam paplašināta bankas padome, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja bankas korporatīvo komunikāciju vadītāja Inga Saleniece.

Papildus iepriekš nominētajiem "Citadeles bankas" padomes locekļiem - Klāvam Vaskam un Jurim Vaskānam - bankas padomē tika ievēlēts līdzšinējais AS "Parex banka" padomes loceklis Lorencs Filips Adamss, Džefrijs Dans, kuri padomē pārstāvēs mazākuma akcionāri Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB), kā arī Ģirts Freibergs.

Saleniece informēja, ka Freibergam ir vismaz desmit gadu pieredze vairākos uzņēmumos finanšu nozarē. Pirms tam viņš ieņēmis "Creditinfo" pārstāvja amatu Latvijā, kā arī bijis "MCB Finance" pārstāvis Latvijā.

Savukārt Dans, kuru amatam izvirzīja ERAB, strādājis par finanšu direktoru Lielbritānijas bankā "Northern Rock" tās restrukturizācijas laikā, bijis biznesa rezultātu uzraudzības vadītājs uzņēmumā "Co-operative Financial Services", finanšu direktors "Bank of England" un starptautiskajā finanšu uzņēmumā "S.W.I.F.T.", kā arī strādājis vairākos citos ar finanšu sistēmu saistītos uzņēmumos Beļģijā un Lielbritānijā.

Lai gan iepriekš tika pieļauts, ka paplašināta tiks arī "Citadeles bankas" valde, tomēr tas līdz šim vēl nav darīts. Par valdes priekšsēdētāju jau iepriekš amatā tika ievēlēts Juris Jākobsons, savukārt par valdes locekļiem ir ievēlēti Valters Ābele un Guntis Beļavskis.

ERAB "Citadeles bankā" pieder 25%+1 akcija, bet atlikušās daļas pieder valstij.

Jau ziņots, ka šā gada 1.augustā notikušās "Parex bankas" restrukturizācijas rezultātā tika izveidoti divi uzņēmumi - uz jaundibināto AS "Citadele banka" tika pārnesta lielākā daļa līdzšinējās "Parex bankas" aktīvu, bet neprofila aktīvi tika atstāti "Parex bankā" jeb risinājumu bankā.

Līdz ar "Parex bankas" restrukturizāciju notika arī bankas vadības maiņa. Padome par "Parex bankas" valdes priekšsēdētāju līdzšinējā vadītāja Nila Melngaiļa vietā iecēlusi Kristoferu Džonu Gviljamu. Valdē strādā arī Solvita Deglava, kura pirms darba "Parex bankā" strādāja revidentu uzņēmumā "PricewaterhouseCoopers" un arī "Latvijas Kuģniecībā", kā arī Jurijs Adamovičs, kurš bijis ERAB Direktoru padomes padomnieks Londonā.

Savukārt par "Parex bankas" padomes priekšsēdētāju pagājušajā nedēļā tika ievēlēts līdzšinējais "Parex bankas" padomes priekšsēdētāja vietnieks Maikls Borks, tāpat padomē ievēlēti Sarmīte Jumīte, Vladimirs Loginovs un Meri Elena Kolinsa.

Jau vēstīts, ka 2008.gada 8.novembrī valsts nolēma glābt finanšu grūtībās nonākušo "Parex banku" un par diviem latiem no tās lielākajiem akcionāriem un vadītājiem Valērija Kargina un Viktora Krasovicka iegādājās bankas kontrolpaketi.

Svarīgākais