Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Ekonomika

Par nepamatotu "ātro" izsaukumu atkal jāmaksā vairāk

© Mārtiņš Cīrulis/ F64 Photo Agency

Lai gan pavisam nesen valdība palielināja samaksu par Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādes izsaukumu pie pacienta situācijā, kas nav neatliekama, šodien Veselības ministrija piedāvā valdībai izskatīt jau nākamās šā cenrāža izmaiņas, samaksu par nepamatoto izsaukumu palielinot vēl par sešiem eiro.

Pagājušā gada novembrī valdība pieņēma izmaiņas Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta maksas pakalpojuma cenrādī, palielinot maksu par vairākiem pakalpojumiem. To vidū bija arī maksa par neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes izsaukumu pie personas medicīniskās palīdzības sniegšanai, kas nav uzskatāma par neatliekamu. Pirms valdības lēmuma šī maksa bija 40 eiro, bet pēc - par 40 procentiem lielāka, proti, 56,56 eiro. Tāda šī maksa ir arī pašlaik. Tomēr jau šodien valdība atkal skatīs NMP dienesta maksas pakalpojumu cenrādi, un saskaņā ar paša dienesta piedāvājumu maksa par šādu izsaukumu turpmāk būs 62,20 eiro. Izmaiņas eiro, iespējams, nav lielas, maksas palielinājums būs nedaudz virs sešiem eiro, tomēr kāpēc palielināt, ja salīdzinoši nesen šādas izmaiņas jau veiktas. Noteikumu anotācijā paskaidrots, ka grozījumus maksas pakalpojumu cenrādī izdara, ja «ir būtiski mainījušās - samazinājušās vai palielinājušās - tiešās vai netiešās izmaksas, kuras veido maksas pakalpojumu izcenojumus, kā rezultātā nepieciešams noteikumu pielikumu izteikt jaunā redakcijā».

Apstāklis, kas ietekmē pakalpojumu cenu kāpumu, ir NMP dienesta darbinieku algu palielinājums. «Ir veiktas izmaiņas NMP dienesta ārstniecības personām atlīdzības izmaksai piešķirto līdzekļu apjomā, kam secīgi mainīta darbinieku darba samaksa. Atlīdzības apmēra izmaiņas ietekmē visu noteikumu pielikumā uzrādīto pakalpojumu izmaksu apmērus, proti, vidēji viena pakalpojuma izmaksas pieaug par 11,81 procentu.»

Veselības ministrijas skaidrojums iepriekš bija, ka šādas - maksas pakalpojumu cenu - izmaiņas neattiecoties uz dienesta pamatfunkciju veikšanu, proti, ja iedzīvotājiem būs nepieciešama neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana smagu, dzīvību apdraudošu veselības problēmu gadījumā, nekādi maksas pakalpojumi uz šādām situācijām neattieksies. Tomēr aptuveni 50 procentu NMP izsaukumu kopumā ir pie pacientiem, kuri neatrodas dzīvībai vai veselībai bīstamā situācijā, piemēram, hroniskas slimības paasinājums vai paaugstināta temperatūra. Gadā ir aptuveni 1000 izsaukumu uz situācijām, kas nav neatliekamas un par kurām pacients ir brīdināts par rēķina izrakstīšanu. Rēķinus 2017. gadā gan bija apmaksājuši tikai ceturtā daļa pacientu.

Šis pakalpojums nav vienīgais, kam paaugstinās maksu, to no 133 eiro piedāvāts palielināt uz 144 eiro arī par brigādes izsaukumu pie personas, kura nesaņem no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus. Savukārt pacienta transportēšana uz nākamo tuvāko stacionāru atbilstošas neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai pēc pacienta pieprasījuma, ja pacientam nav medicīnisku kontrindikāciju, 41 eiro vietā maksās 56.