Otrajā ceturksnī prognozē IKP izaugsmi par 2%

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šā gada otrajā ceturksnī pret pirmo ceturksni pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem varētu uzrādīt 2% pieaugumu, biznesa portālam "Nozare.lv" prognozēja aptaujātie banku ekonomisti.

Savukārt otrajā ceturksnī pret 2009.gada otro ceturksni tiek sagaidīts IKP kritums par 3%.

"Nordea bankas" vecākais ekonomists Andris Strazds norāda, ka gan mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums, gan eksporta spēcīgie rādītāji liecina, ka Latvijas ekonomikas kopējais apjoms otrajā ceturksnī ir būtiski pieaudzis un IKP pieaugums pret gada pirmo ceturksni varētu pārsniegt pat 2%.

Savukārt, vērtējot šā gada otro pusgadu, pēc Strazda teiktā, mēs jau varētu ieraudzīt minimālu pieaugumu pret pagājušā gada otro pusgadu un gadā kopumā IKP kritums varētu būt ap 2%.

"SEB bankas" makroekonomikas eksperta Daiņa Gašpuita prognozes sakrīt ar kolēģa teikto, un arī viņš prognozē, ka otrajā ceturksnī pret iepriekšējo ceturksni IKP būs audzis par 2%, bet pret pagājušā gada otro ceturksni samazinājies par 3%.

Viņa vērtējumā, otrajā ceturksnī IKP, salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu, uzrādīs jau pārliecinošāku veikumu, nekā tas bija pirmajā ceturksnī. Stabilu pieaugumu ir uzrādījusi rūpniecība, arī mazumtirdzniecības apjomi esot palielinājušies. "Arī citos sektoros sagaidāmas izteiktākas stabilizācijas pazīmes, kas mazinās to negatīvo ietekmi uz IKP rādītāju. Savukārt gada griezumā IKP otrā ceturkšņa dati joprojām uzrādīs kritumu, taču tempi būs strauji sarukuši," norāda ekonomists.

Saskaņā ar Gašpuita teikto, galveno toni IKP datos noteiks komercpakalpojumu sektors, kam ir lielākais īpatsvars IKP, bet kura veikumu ir sarežģīti novērtēt. Tāpat esot jārēķinās, ka daļa aktivitātes statistikā neuzrādīsies ēnu ekonomikas dēļ.

Piesardzīgāka savās prognozēs ir "Swedbank", kas prognozē, ka IKP izmaiņas šā gada otrajā ceturksnī varētu būt tuvu nullei, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksnī, taču gada griezumā IKP kritums varētu veidot 4%-6%.

Lai sniegtu informatīvo nodrošinājumu Latvijas valdības un starptautisko aizdevēju misijas sarunām, Centrālā statistikas pārvalde ir pieņēmusi lēmumu preses ziņojumu par IKP ātro novērtējumu šā gada otrajā ceturksnī izņēmuma kārtā publiskot divas stundas agrāk nekā paredzēts grafikā - 9.augustā plkst.11.

"Varbūt meklēju sakarības tur, kur to patiesībā nav, taču man šķiet, ka steiga, ar kādu Centrālā statistikas pārvalde gatavojas paziņot IKP ātro aplēsi pirmdien, varētu netieši liecināt, ka gaidāmas labas ziņas," sacīja Strazds.

Jau vēstīts, ka šā gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2009.gada pirmo ceturksni IKP sarucis par 6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes precizētā informācija par IKP izmaiņām.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, salīdzinot ar 2009.gada ceturto ceturksni, kopumā sešas tautsaimniecības nozares pirmajā ceturksnī ir augušas. Papildus transporta un sakaru, kā arī apstrādes rūpniecības nozarēm kāpumu par 5,9% uzrādīja arī lauksaimniecība un mežsaimniecība, par 8,8% augusi zvejniecība, par 5,2% - ieguves rūpniecība, bet par 17,5% pieauguši apjomi elektroenerģijas, gāzes un ūdens apgādē.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem IKP gada pirmajos mēnešos salīdzinājumā 2009.gada ceturto ceturksni pieaudzis par 0,3%.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).