Izsludinās konkursu par jaunās UR informācijas sistēmas izstrādi

Plānots, ka jau augusta vidū vai, vēlākais, septembra sākumā tiks izsludināts konkurss par jauno Uzņēmumu reģistra (UR) informācijas sistēmu (IS) izstrādātāju un uzturētāju, šodien UR Konsultatīvās padomes sēdē informēja UR galvenā valsts notāra vietniece Guna Paidere.

Plānots, ka potenciālajiem pretendentiem savi piedāvājumi būs jāiesniedz līdz šā gada oktobra vidum, bet konkursa uzvarētājs būs zināms novembra beigās vai decembra sākumā, sacīja Paidere.

2011.gada 7.augustā beidzas UR līgums ar līdzšinējo IS uzturētāju SIA "Lursoft", tāpēc jaunajai sistēmai šajā datumā jāsāk darboties, sacīja SIA "PricewaterhouseCoopers" konsultāciju prakses vadītāja Latvijā Baiba Apine.

Jau ziņots, ka iepirkuma procedūrā "Uzņēmumu reģistra informācijas sistēmas darbināšanas organizatoriskā, tehniskā un finansēšanas modeļa izstrāde" tiesības slēgt līgumu ieguva SIA "PricewaterhouseCoopers", kas pašlaik ir sākusi minēto modeļu izstrādi.

Apine šodien informēja, ka jaunā IS nodrošinās UR reģistru uzturēšanu, UR lietvedību, saskarnes ar ārējām iestādēm un lietotāju saskarni ar UR darbiniekiem. Izstrādātais IS arhitektūras modelis ir veidots tā, lai maksimāli izmantotu esošo valsts nozīmes informācijas tehnoloģiju (IT) infrastruktūru.

Konsultatīvās padomes locekļu lielākos iebildumus šodienas sēdē izraisīja tas, ka tiek plānots sagraut "Lursoft" 18 gadus uzturēto IS un veidot jaunu, uz ko UR galvenais valsts notārs Ringolds Balodis atbildēja, ka viņš ļoti cer, ka arī "Lursoft" piedalīsies konkursā, un uzņēmumam ir visas iespējas uzvarēt.

Savukārt Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis skaidroja, ka jau patlaban Eiropas Komisija ir sākusi pārkāpumu procedūru pret Latviju par UR līgumattiecībām ar "Lursoft". "Mums nav izvēles un esošo līgumu ar "Lursoft" nevaram pagarināt. Pretējā gadījumā draud tiesvedība Eiropas tiesā un Latvijas būs jāmaksā ļoti "apaļas" summas, kas pat nomaksātas neatbrīvos no jaunas sistēmas izveides. Bet, lai noskaidrotu jauno pakalpojumu sniedzēju, nav citas iespējas, kā rīkot iepirkuma procedūru," sacīja Lazdovskis.

Viņš skaidroja, ka jaunās IS ieviešanu UR plānots finansēt ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas līdzekļiem, paredzot 15% valsts līdzfinansējumu. Jaunās IS ieviešanas izmaksas tikšot publiskotas gada nogalē, kad būs zināms izsludinātā konkursa uzvarētājs.

Apine piebilda, ka "PricewaterhouseCoopers" ir veicis aplēses un ir zināma pamatota summa, cik šādas IS izstrādei un uzturēšanai būtu jāizmaksā, taču konkrētu skaitli atteicās nosaukt, līdz nebūs zināmi paredzētā konkursa rezultāti.

Turklāt Apine piebilda, ka septiņu mēnešu termiņš jaunas UR IS izstrādei nav nemaz tik īss un Latvijas IT pakalpojumu sniedzēji jau ir pierādījuši, ka var tik īsā laikā izveidot nepieciešamās sistēmas. Tik īss termiņš izraisīja UR Konsultatīvās padomes locekļu Aivara Borovkova un Jāņa Endziņa skepsi, ka 2011.gada 7.augustā pastāv iespēja, ka sabrūk visa UR datu bāze, brīdī, kad ""Lursoft" izraus "štepseli"".

Jau ziņots, ka beidzoties TM un SIA "Lursoft" līgumam, plānots rīkot jaunu konkursu, kurā varēs pieteikties visi interesenti.

Eiropas Savienības direktīva noteic, ka valsts nevar sniegt ekskluzīvas iespējas uzņēmumiem, kas nozīmē, ka tiks pārtraukts līdz šim SIA "Lursoft" piešķirtais monopolstāvoklis.

Jau ziņots, ka konkursā gatavi pretendēt SIA "Lursoft" un SIA "Firmas.lv". "Firmas.lv" prasību pret TM, kurā lūgts valstij nodrošināt līdzvērtīgas tiesības apkalpot UR un izskaust "Lursoft" monopola stāvokli, patlaban izskata Eiropas tiesa.

Svarīgākais