Pasaules Banka lems par aizdevumu Latvijai

Pasaules Banka (PB) šodien lems par 400 miljonu eiro (280 miljonu latu) aizdevuma sniegšanu Latvijai.

Jau iepriekš paziņots, ka puse no šī finansējuma tiks rezervēta finanšu sektora stabilitātei, bet otra daļa varētu tikt novirzīta sociālā tīkla atbalsta pasākumiem, kuru mērķis ir mazināt valsts veikto strukturālo reformu negatīvās ekonomiskās un sociālās sekas, kā arī nodrošināt iedzīvotāju pamatvajadzības.

PB aizdevums ir daļa no finanšu atbalsta Latvijai 7,5 miljardu eiro (5,27 miljardu latu) apmērā, par kuras sniegšanu 2008.gada 19.decembrī vienojās Eiropas Komisija, Starptautiskais Valūtas fonds, PB, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka un vairākas Eiropas Savienības dalībvalstis.

Līdz šā gada 31.augustam ir izlietoti 1,11 miljardi latu no kopumā saņemtajiem 2,08 miljardiem starptautiskā aizdevuma.

Lielākā daļa finansējuma novirzīta valsts parāda atmaksai, budžeta deficīta segšanai, atbalstam finanšu sektora stabilitātei, kā arī valsts budžeta aizdevumiem.

No saņemtā atbalsta atlikuma - 0,97 miljardiem latu - finansējumu plānots novirzīt valsts budžeta vajadzībām, kā arī saskaņā ar noslēgtajiem vienošanās dokumentiem ar Eiropas Komisiju un Starptautisko Valūtas fondu daļa aizdoto resursu tiek iezīmēta finanšu sektora stabilizācijas rezerves izveidei 600 miljonu eiro (420 miljonu latu) apmērā.

Šie līdzekļi veido sava veida "drošības rezervi", kas būs pieejama, ja būs jāveic pasākumi banku sektora pārstrukturēšanai, to starpā ieguldījumi valsts banku kapitālā (valsts banku rekapitalizācija), noguldījumi garantiju fonda saistību segšanai, valsts garantijas banku sindicēto kredītu atmaksāšanai un likviditātes instrumentu nodrošināšana banku sektoram.

Svarīgākais