LDDK: FM piedāvātais ēnu ekonomikas mazināšanas plāns paredz reālu rīcību

Finanšu ministrijas (FM) piedāvātais ēnu ekonomikas mazināšanas plāns paredz reālu rīcību no atbildīgo institūciju puses, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) tautsaimniecības un ekonomikas eksperte Inese Olafsone.

Pasākumus iecerēts īstenot līdz šī gada beigām un nākamā gada sākumā, bet to rezultātus varēs izvērtēt tikai ilgtermiņā, norāda eksperte.

Šī plāna realizācijas pamatā ir integrēta pieeja no atbildīgo valsts un pašvaldības iestāžu puses, lai reāli mazinātu ēnu ekonomiku. "Tas nozīmē, ka ikviena ministrija, valsts un pašvaldību iestāde, uz kuru attiecas ēnu ekonomikas jautājumu risināšana, to darīs saskaņoti un integrēti ar citiem procesiem, lai efektīvi virzītu publiskās sektora resursus ēnu ekonomikas mazināšanas pasākumiem," norāda LDDK eksperte.

Šī pieeja attiecas, piemēram, uz priekšlikumiem Iepirkumu likumā, Darba likumā, kā arī dažādām ministriju, piemēram, Veselības vai Labklājības, iniciatīvām.

"Patlaban notiek saskaņošanas process, kura gaitā tiek panākti vairāki kompromisi, tostarp par sākumdeklarēšanas datuma izmaiņām. Plānā ietverta virkne priekšlikumu, kas vērsti uz ēnu ekonomikas cēloņu ierobežošanu un nodokļu maksātāju uzvedības sistēmisku korekciju. Ņemot vērā, ka šajā plānā ir paredzēti pēctecības un uzraudzības pasākumi, LDDK cer, ka ēnu ekonomikas mazināšanas pasākumi tiks turpināti, balstoties uz šiem priekšlikumiem, kā arī tiks veiktas korekcijas pēc vajadzības, neatkarīgi no tā, kāds politiskais spēks būs pie varas," uzsver Olafsone.

Jau ziņots, ka darbā pie ēnu ekonomikas plāna saskaņošanas ir panākta vienošanās, ka sākumdeklarēšanās jeb nulles deklarācija fiziskām personām un daļējas nodokļu amnestijas juridiskām personām varētu tikt ieviesta jau no 2011.gada 1.jūlija, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas Komunikāciju nodaļas vadītāja Baiba Melnace.

Iepriekš tika pieļauts, ka sākumdeklarēšanās tiks sākta tikai pēc 2012.gada.

Finanšu ministrijā notika starpinstitūciju saskaņošanas sanāksme 17.jūnijā Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātajam ēnu ekonomikas apkarošanas un godīgas konkurences veicināšanas plānam, par ko institūcijas un uzņēmēju asociācijas bija sniegušas savus atzinumus.

Iesniegto priekšlikumu apjoms bija ievērojams - uz 55 lapām, bet lielākoties tie bija redakcionāla rakstura grozījumi. Par lielāko daļu priekšlikumu šodien panākta vienošanās, un Finanšu ministrija plāno augusta pirmajā pusē plānu iesniegt izskatīšanai Ministru kabineta sēdē.

Būtiskākā izmaiņa plānā salīdzinājumā ar tā sākotnējo valsts sekretāru sanāksmē izsludināto projektu ir būtiski tuvāks termiņš sākumdeklarēšanas veikšanai fiziskām personām un daļējas nodokļu amnestijas juridiskām personām ieviešana jau no 2011.gada 1.jūlija, informēja Melnace.

Kā ziņots, plānu izstrādājusi ar premjera rīkojumu izveidotā darba grupa un dokuments ir izsludināts valsts sekretāru sanāksmē 17.jūnijā.

Plānots, ka pirmie atbalsta pasākumi uzticamajiem un godīgajiem uzņēmējiem tiks sagatavoti līdz šā gada rudenim.

Svarīgākais