Graudu cenu kāpums pārtikas cenu ietekmēs maz

Šogad vērojamais graudu cenu kāpums miltu un maizes cenas ietekmēs, taču pieaugums nebūšot liels, uzskata biznesa portāla "Nozare.lv" aptaujātie eksperti.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons atzina, ka graudu cenas kāpums miltu un maizes cenu ietekmēs, taču par pieauguma apmēru vēl pāragri runāt.

"Par galaproduktu cenām vēl grūti izdarīt secinājumus, jo tad, kad pirms pāris gadiem graudu cena nokrita trīs reizes, maizes cena palika iepriekšējā līmenī. Visticamāk, ka maizei cena varētu nedaudz celties. Žēl, ka graudu cenas kāpums negatīvi ietekmēs piena un gaļas sektoru, jo arī lopbarības graudiem cena pieaug."

Arī par graudu kvalitāti patlaban pāragri runāt, sacīja Jansons. "Nokults pagaidām ir ļoti maz, tāpēc arī par graudu kvalitāti kopumā ir grūti spriest. Turklāt agrās ražas nekad ar ļoti labu kvalitāti neizceļas. Tādēļ kopējos secinājumus varēsim izdarīt vēlāk, kad būs noslēgusies ražas novākšana."

Arī AS "Rīgas dzirnavnieks" ģenerāldirektors Sandis Jansons atzina, ka šogad dārgāki ir ne tikai graudi, bet arī enerģija un degviela. "Graudu pārstrādes uzņēmumi nevarēs sadārdzinājumu izlīdzināt, tādēļ rudenī, sākoties apkures sezonai, milti būs nedaudz dārgāki. Tomēr vēl nevar prognozēt sadārdzinājuma apmērus, jo labību tikai vēl sākam iepirkt un cenas var mainīties."

Kopumā uzņēmums plāno iepirkt 90 000 tonnu graudaugu. Kvieši tiks iepirkti piecās kvalitātes grupās, rudzi - divās, auzas - trijās grupās. Šāds sadalījums ļaus diferencēt cenas un augstvērtīgas produkcijas ražotājiem samaksāt vairāk. Patlaban līdz nākamās nedēļas beigām "Rīgas dzirnavnieks" iepērk kviešus līdz 126 latiem par tonnu, rudzus līdz 80 latiem par tonnu un auzas līdz 65 latiem par tonnu.

Savukārt Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības departamenta Augkopības nodaļas pārstāve Lelde Lapše norādīja, ka kopējā graudu cenu dinamikā patlaban nav vērojamas krasas svārstības, tomēr par tendencēm ir pāragri spriest, jo graudu cenas lielākoties ietekmē pasaules graudu tirgus un tas, kādas ir kopražas graudu audzētāju lielvalstīs.

"Ja pārtikas kviešu cenām būs ievērojams kāpums, tas, protams, var ietekmēt graudu pārstrādes produktu cenas, tomēr vairāk par graudu pārstrādes cenu ietekmi jārunā saistībā ar energoresursu un loģistikas cenu pieaugumu," sacīja Lapše.

Komentējot šī gada ražas prognozējamo kvalitāti, ZM pārstāve norādīja, ka šāda informācija būs tikai tad, kad tiks nokulta visa labība un apkopoti Centrālās statistikas pārvaldes dati. Sagaidāms, ka šīs nedēļas nogalē labības novākšana sāksies visā valsts teritorijā.

Patlaban, pēc ZM apkopotajiem datiem, lopbarības kviešu cena ir vidēji 108 lati par tonnu, pārtikas kviešu cena ir 127 lati par tonnu, savukārt lopbarības miežu cena ir 94 lati par tonnu.

Ekonomika

Valdības rosinātās izmaiņas Latvijas pensiju sistēmā mudinās 33 % iedzīvotāju domāt par papildu uzkrājumu veidošanu vai investīcijām, taču 24 % no tiem uzkrājumus vai ieguldījumus plāno veikt ārpus pensiju sistēmas, liecina bankas Citadele veiktā iedzīvotāju aptauja.

Svarīgākais