Importa apjoms šogad palielinājies par gandrīz 20 procentiem

Šā gada pirmajos sešos mēnešos preču kopējā statistiskā vērtība, kas importētas Latvijā, bijusi 672,97 miljoni latu, kas ir par 25,07 miljoniem latu jeb 3,75% vairāk nekā šajā laikā pērn, šodien žurnālistiem sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas vadītājs Tālis Kravalis.

Pēc viņa teiktā, ir skaidri redzams, ka pašlaik ārējie tirgi straujāk attīstās un atkopjas no krīzes nekā Latvija, jo eksporta pieaugums ir lielāks par importu, taču tendence ir pietiekami stabila un arī importa apjomi konsekventi katru mēnesi palielinās.

Latvija pamatā importē minerālo kurināmo, dzelzi un tēraudu, kā arī farmaceitiskos izstrādājumus, kas veido 396,77 miljonus latu jeb 59% no kopējās importēto preču statistiskās vērtības.

Kā informēja Kravalis, tirdzniecības partneri preču importa ziņā ir Krievija, kurai seko Baltkrievija, Ķīna, Šveice, Ukraina un Kazahstāna.

"Mums ar Krieviju joprojām ir negatīva importa un eksporta bilance," sacīja Kravalis.

Pēc viņa teiktā, šā gada sešos mēnešos ir pieauguši arī tranzīta apjomi.

Kā informēja Kravalis, 2010.gada pirmajā pusgadā noformētas 40 348 importa muitas deklarācijas, kas ir par 6697 jeb 19,9% deklarāciju vairāk nekā šajā laikā pērn.

Svarīgākais