Aktīvākie viedokļa paudēji pensionāri

Izvērtējot Labklājības ministrijas (Lm) izstrādātos priekšlikumus sociālās apdrošināšanas sistēmas nākotnei, lielāko balsu vairākumu un atbalstu no iedzīvotājiem saņēmusi ierosme palielināt minimālo apdrošināšanas stāžu vismaz līdz 15 gadiem.

Pašlaik minimālais darba stāžs ir vien desmit gadi. Visaktīvākie, paužot viedokli par sociālās apdrošināšanas sistēmas stabilitāti ilgtermiņā, bijuši pensionāri, kā arī cilvēki pirms pensijas vecuma, liecina Lm dati. Tas ir saprotami, jo ar sociālās apdrošināšanas jautājumiem cilvēki visbiežāk saista pensijas.

Spriežot pēc Lm apkopojuma, vislielākais neapmierinātības viedokļu skaits saņemts par priekšlikumu nepagarināt priekšlaicīgās pensionēšanās iespējas. Likuma pants par pensionēšanos pirms laika ir spēkā tikai līdz 2012. gadam.

Visaktīvāk – pensionāri

Lm organizētajā publiskajā diskusijā par izstrādāto koncepcijas projektu par sociālās apdrošināšanas sistēmas stabilitāti ilgtermiņā kopumā saņemti un izskatīti 180 privātpersonu un deviņu sabiedrisko organizāciju viedokļi, Neatkarīgajai stāsta Lm speciāliste Ilona Jurševska. Viedokļus iedzīvotāji pauduši, gan aizpildot anketas ministrijas mājas lapā internetā (169 anketas), gan nosūtot vēstules pa pastu vai elektroniski (11 vēstules).

Privātpersonu griezumā visaktīvākie bijuši cilvēki no 60 gadiem (28 procenti), proti, iedzīvotāji jau pensijas vecumā, kā arī pirmspensijas vecumā no 55 līdz 59 gadiem (19 procenti). Vecuma grupas no 30 līdz 54 gadiem īpatsvars bija 17%, vecuma grupas līdz 29 gadiem – tikai 3 procenti. Trešdaļa atsaucīgo iedzīvotāju savu vecumu nav norādījuši.

Neviens par likmes pieaugumu

Cilvēki varēja izteikt viedokli vai atbalstu arī par pašreizējo sistēmu, kā arī par vai pret sociālās iemaksu likmes paaugstināšanu. Apmierinātību ar pašreizējo sociālās apdrošināšanas sistēmu, kas nozīmē būtībā vēlmi neko nemainīt, izteica 9,4 procenti no privātpersonām, bet atbalstu sociālo iemaksu likmes paaugstināšanai, kas arī tika izvirzīts kā viens no risinājuma variantiem, nav sniegusi neviena persona.

No koncepcijā ietvertajiem problēmas risinājuma priekšlikumiem vislielākais atbalstītāju skaits ir priekšlikumam par minimālā apdrošināšanas stāža palielināšanu – par to bija 25 procenti – un priekšlikumam par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu pakāpeniski, sākot ar 2016. gadu – 17,8% (interesanti, ka šim priekšlikumam lielākais atbalstītāju īpatsvars ir no personām vecuma grupā virs 60 gadiem).

Neatbalsta pensijas vecuma pieaugumu

Taču pensionēšanās vecuma paaugstināšana saņēmusi arī visvairāk pretestības – 22,2 procenti cilvēku to neatbalsta. No Lm apkopojuma izriet, ka cilvēki visvairāk neatbalsta priekšlikumus par priekšlaicīgās pensionēšanās iespējas atcelšanu, sākot no 2012. gada – to neatbalsta 26,1 procents. Lielākais neapmierināto skaits ar šo priekšlikumu ir vecuma grupā no 55 līdz 59 gadiem, gluži vienkārši – šie cilvēki ir tie, kurus šāds priekšlikums skars, ja viņi vēlēsies aiziet pensijā pirms laika.

Ko rosina?

Atbildēs redzams, ka cilvēki ir norūpējušies par ekonomisko situāciju valstī kopumā, aicina skarbāk vērsties pret ēnu ekonomiku un aplokšņu algām. Cilvēki arī norāda, ka izmaiņas nedrīkst veikt steigā, radot

haosu. Vairākums uzskata, ka priekšlaicīgās pensionēšanās pārtraukšana būtu iespējama tikai pēc valsts ekonomiskās situācijas atjaunošanas un jaunu darba vietu radīšanas. Iedzīvotāji pensijas vecumā uztraucas par piemaksu atcelšanu.

Cilvēki arī piedāvājuši savas ierosmes: piemēram, agrāku pensionēšanās iespēju atkarībā no bērnu skaita; nodokļu nepiemērošanu pensijām; pensiju nemaksāšanu strādājošiem pensionāriem; pensiju griestu noteikšanu.

***

Ko par piedāvātajām pensiju izmaiņām domā iedzīvotāji?(%)

Priekšlikums

Pensionēšanās vecuma paaugstināšana Atbalsta 17,8 Neatbalsta 22,2

Izdienas pensiju vecuma paaugstināšana Atbalsta 16,7 Neatbalsta 1,1

Pārtraukt pensiju piemaksu piešķiršanu Atbalsta 7,8 Neatbalsta 11,7

Palielināt minimālo apdrošināšanas stāžu Atbalsta 25 Neatbalsta 1,1

Iesaldēt pensiju indeksāciju Atbalsta 7,2 Neatbalsta 8,9

Nepagarināt priekšlaicīgās pensionēšanas iespējas Atbalsta 5,6 Neatbalsta 26,1