Rīgā notiks Latvijas – Ukrainas Starpvaldību komisijas sēde

Rīgā, 29.jūlijā, notiks Latvijas – Ukrainas Starpvaldību komisijas (SVK) sēde ekonomiskās, rūpnieciskās un zinātniski –tehniskās sadarbības jautājumos.

SVK ietvaros plānots pārrunāt abu valstu ekonomisko sadarbību tādās jomās kā uzņēmējdarbība, transports un tranzīts, IT, finanses, izglītība un zinātne, kā arī citās perspektīvās jomās turpmākās tirdznieciski – ekonomiskās sadarbības attīstībai.

Tāpat, SVK ietvaros ir paredzēts parakstīt Latvijas Republikas un Ukrainas ekonomiskās sadarbības programmu 2010.-2011.gadam.

Viesnīcā Radisson Blu Hotel Latvia SVK līdzpriekšsēdētāji Ukrainas ekonomikas ministrs Vasīlijs Cuško un Latvijas Republikas ekonomikas ministrs Artis Kampars, tiksies ar Latvijas un Ukrainas uzņēmējiem, lai pārrunātu šobrīd aktuālāko sadarbību uzņēmēju līmenī, apspriežot pozitīvos piemērus un praksi, kā arī problēmjautājumus, kas kavē divpusējās ekonomiskās sadarbības attīstību.

Paredzēts, ka vizītes Latvijā ietvaros Ukrainas ekonomikas ministrs tiksies arī ar LR satiksmes ministru K.Gerhardu, kas pildīs ministru prezidenta funkcijas V.Dombrovska atvaļinājuma laikā. Tāpat, V.Cuško apmeklēs Rīgas Brīvostu un uzņēmumu a/s „Latvijas Balzams”.

Šī būs jau trešā SVK sēde, iepriekšējo sēžu laikā tika panāktas vienošanās par divpusējās ekonomiskās sadarbības aktivizēšanu, kā arī pieņemti lēmumi un rekomendācijas dažādos ekonomiskās sadarbības jautājumos reformu un eirointegrācijas jomā, transporta, kurināmā – enerģētiskā kompleksa jomā, uzņēmējdarbības, rūpniecības un būvniecības jomās,kā arī standartizācijas, akreditācijas, sertifikācijas, metroloģijas, atbilstības novērtējuma un patērētāju tiesību aizsardzības jomās, agrorūpniecības kompleksa jomā, tūrisma, izglītības un zinātniski – tehniskajā jomā, starpreģionālās sadarbības jomā.

2009.gadā Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums ar Ukrainu sasniedza 148,6milj.EUR, kas ierindoja Ukrainu 21.vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru starpā.

Eksports uz Ukrainu veidoja 56,8 milj.EUR (0,8% no kopējā eksporta), savukārt imports – 91,8 milj.EUR (1,2% no kopējā importa), tādejādi Ukraina bija Latvijas 22.nozīmīgākais eksporta un importa partneris. Latvijas preču eksports bija 53,6milj.EUR (2008.gadā 91,7milj.EUR), savukārt imports – 81,2milj.EUR (2008.gadā – 100,4milj.EUR). Latvijas pakalpojumu eksports sasniedza: 3,2milj.EUR (2008.gadā – 31,2milj.EUR), savukārt imports 10,6milj.EUR (2008.gadā –16,9milj.EUR).

2010.gada pirmajā ceturksnī Latvijas preču eksports uz Ukrainas bija 14,73milj.EUR, savukārt imports – 17milj.EUR. Salīdzinot ar 2009.gada pirmo pusgadu preču eksports ir palielinājies par 0,3%, savukārt imports samazinājies par 14%.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais